Sastojci:
400 g kratkih makarona
1 praziluk
500 g mlevene junetine
300 ml paradajz soka
200 g šampinjona
30 g putera
2 kašike brašna
200 ml pavlake za kuvanje
400 ml mleka
50 g parmezana
muskatni oraščić
so, biber
Priprema:
1. Makarone obariti u slanoj vodi, a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. Praziluk očistiti i iseći na kockice, šampinjone takođe iseći na kockice.
3. Na malo ulja propržiti praziluk, dodati mlevenu junetinu i pržiti je dok ne promeni boju. Ubaciti šampinjone i nadalje dinstati postepeno dolivajući paradajz sok dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Posebno pripremiti umak. U šerpi rastopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mešavinu mleka i pavlake, pa kuvati na umerenoj temperaturi uz neprekidno mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati muskatni oraščić, polovinu parmezana i začine.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa rasporediti u nju polovinu makarona. Preliti ih filom od mesa, razliti po njemu polovinu sosa i prekriti preostalim makaronama. Preko njih preliti ostatak sosa i posuti preostalim parmezanom. Peći u zagrejanoj rerni na 200° С dok korica ne porumeni.