Svima nam se dogodilo da poželimo da isprobamo neki novi recept ali u poslednjem trenutku otkrijemo da nam treba smeđi šećer, koji nemamo u kući. Iako uvek možemo da upotrebimo beli šećer, istina je da smeđi kolačićima daje posebnu mekoću, prhkost ili sočnost, u zavisnoti od upotrebe. Ali ne brinite, možete i sami da ga napravite kod kuće.
Verovatno nikad niste razmišljali o tome što je tačno smeđi šećer. On je jednostavno tu, na polici supermarketa, a vi ga kupujete bez razmišljanja. Ali ako se potrudite i sami napravite veće količine kod kuće, nećete morati da razmišljate o kupovini skupljih varijanti u supermarketima.
Da biste napravili svoj smeđi šećer, potreba vam jedna šoljica belog šećera i jedna kašika melase. Melasa je gusta i slatka smesa dobijena iz šećerne trske, koja nastaje kao nusprodukt tokom proizvodnje kristalnog šećera (možete je naći u većini prodavnica zdrave hrane).
Šećer i melasu pomešajte koristeći električni mikser sve dok šećer u potpunosti ne primi smeđu boju. Možete ga odmah koristiti ili spremiti po želji, jer imate gotov smeđi šećer.
Izvor: Superzena
Foto: Diffen