Start Zanimljivosti Smrznuti jogurt: Nova ledena poslastica

Smrznuti jogurt: Nova ledena poslastica

635113017368434719_jogurt304

Otkrili ste savršenu ledeni poslasticu, sa malo masti i kalorija, a pitate se kako se to kremasto zadovoljstvo pravi? Otkrivamo vam gde je nastao smrznuti jogurt i kako ima tako savršen ukus

Iako relativno nov na tržištu deserta, istorija smrznutih deserta seže hiljadama godina u prošlost, i to u Aziju, gde je voćni sladoled pravljen sa vodom prvi put proban.

Prvo služen na istočnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, smrznuti jogurt predstavljen je oko 1970. godine u Novoj Engleskoj kao lagani desert koji se može konzumirati kako leti, tako i zimi, i to pod imenom frogurt. Godine 1978. “Brigam”, Bostonski proizvođač sladoleda, slatkiša i sendviča, razvio je i uveo prvo pakovanje smrznutog jogurta koji se zvao “Humphreez Yogart”.

Otprilike u isto vreme, još jedno pakovanje smrznutog jogurta, pod nazivom “Danny”, doživelo je svoju premijeru. To je zapravo bio smrznuti jogurt od maline prekriven tamnom čokoladom na štapiću. Smrznuti jogurt se služio na različite načine i u raznim ukusima pa je ubrzo postao jedna od najpopularnijih poslastica u Americi.

Popularnost smrznutog jogurta vrtoglavo je rasla, pa je postalo jasno da će ovaj niskokalorični desert osvojiti svet. Razlog za to bila je činjenica da je svako radije birao ukusnu poslasticu sa niskim sadržajem masti koja ima manje kalorija, nego bilo koju drugu koja se nalazila u ponudi.

Oko 1980. godine ova poslastica je doživela svoj prvi veliki uspeh. Proizvođači su počeli da eksperimentišu sa receptima dodajući arome i menjajući teksturu smrznutog jogurta, a sve više zdravstveno svesna populacija sa zadovoljstvom je pružila šansu ovom desertu.

“Njujork tajms” je izvestio da je čak 177 miliona galona ovog deserta proizvedeno u Americi tokom devedesetih godina prošlog veka. Godine 2005. smrznuti jogurt je postao još atraktivniji. Proizvođači smrznutog jogurta vratili su se proizvodnji jogurta sa nešto kiselkastijim ukusom, a mnoštvo različitih preliva koji su i danas omogućeni dali su ovoj poslastici poseban šmek koji je svakim danom čini sve traženijom.

Izvor: telegraf.rs