Start Restoranski vodič Snežana Babić Sneki: Obožavam domaću kuhinju!

Snežana Babić Sneki: Obožavam domaću kuhinju!

sneki
Snežana Babić Sneki poznato je ime spskog folka. Od svog ranog detinjstva pokazivala je sklonost ka muzici i pozorištu. Još u osnovnoj školi učestvovala je i pobeđivala na mnogobrojnim muzičkim takmičenjima. Uporedo sa osnovnom, pohađala je i muzičku školu “Jovan Bandur”, odsek solo pevanja i harmonike. U tom periodu postala je i član KUD-a Abrašević.
U saradnji sa PGP RTS, snimila je album “Dušo moja tanana”, (sa koga se izdvaja hit “Rupica na bradi”). Na poziv Siniše Pavića pojavila se u filmu “Tesna koža 4”. Singl iz filma pod nazivom “Sneki rep” (Moje vruće haljine), postiže veliku popularnost koji je potvrđuje, ne samo kao pevačku zvezdu, već i kao multimedijalnu ličnost.
Visok nivo profesionalizma, broj solističkih koncerata širom zemlje i inostranstva (Evropa, Amerika, Australija), potvrdio je njeno mesto jedne od najvećih zvezda naše estradno muzičke scene devedesetih godina. Trenutno je Snežana jedna od zapaženijih učesnica šoua “Tvoje lice zvuči poznato”. Magija koju ova pevačica poseduje vratila se na scenu i svake subote publika ima priliku da uživa u njoj iznova. Za našu rubriku “Restoranski vodič” Snežana je ekskluzivno ustupila jedan recept i poverila nam se gde rado ruča kada je u inostranstvu, uživa li u pripremi hrane, koje jelo joj je omiljeno…

Kako se snalazite u kuhinji?
“Slobodno mogu reći da se odlično snalazim u kuhinji. Na žalost zbog mojih profesionalnih obaveza ne provodim u njoj puno vremena. Ali kada uspem da se organizujem onda zaista uživam u tome što radim. Volim da spremam hranu za porodicu i prijatelje, to mi pričinjava veliko zadovoljstvo. Ono što je važno barem u mom slučaju to je raspoloženje, moram da budem dobro raspoložena da bi mi jelo koje pravim zaista uspelo.”

Imate li omiljeno jelo iz detinjstva, a koje volite sada?
“Ja sam iz Pančeva, a banatski region je prebogat ukusima i raznovrsnim jelima. Najveći utisak na mene u periodu rane mladosti ostavila je kuhinja moje Bake (Nana sam je zvala). Ona je bila vrhunski majstor za spremanje domaćih torti i kolača. Od nje sam naučila da pravim patišpanj (kora za tortu). Nije mi se dalo u životu da budem domaćica zbog karijere i posla kojim se bavim ali to me nije sprečilo da ponekad obradujem sebe i ljude koje volim neki lepim domaćim specijalitetom. Gurman sam i volim pravu domaću kuhinju, obožavam naše džemove (od kajsija mi je omiljeni) uštipke, listiće od testa kad se peku onako na plotni, štrudle. Ne mogu da zamislim nedeljni ručak bez domaće supe, sosa, rinflajša, uvek su tu i domaći mlinci, mogla bih da nabrajam dugo, dugo… ”

Gde volite da ručate u gradu sa porodicom ili prijateljima?
“Sada sam u fazi da mi više prija druženje kod kuće sa porodicom i prijateljima. Zbog prirode posla kojim se bavim retko izlazim, zasitila sam se noćnog provoda. Ali kada mi se ukaže prilika, volim da odem na mesta gde je zaista vrhunski pripremljena hrana. Obožavam domaću kuhinju kako sam već pomenula, ali sam veliki ljubitelj italijanske, indonežanske i grčke kuhinje.”

Vaš omiljeni restoran u zemlji ili inostranstvu?
“Postoji jedan izuzetan restoran nalazi se u Austriji i vrlo rado tamo odlazim kad god mi se ukaže prilika. U pitanju je Plahuta restoran u Beču. On je specijalizovan za jela tradicionalne nemačke kuhinje. Tamo najčešće poručim jelo od barene junetine sa sosom i povrćem, jelo je vrlo slično našem Rinflajšu ali za nijansu je drugačije zbog začina koje koriste. Toplo svima preporučujem da posete ovaj restoran kada im se ukaže prilika”.

Po čemu su restorani koje posećujete prepoznatljivi, zbog čega volite u njima da ručate?
“Pre svega, dobra nacionalna kuhinja, prepoznatljiv ukus hrane i kvalitetna usluga. Volim kada je atmosfera opuštajuća i relaksira. Inače moje pravilo je da biram mesta gde me malo ljudi poznaje. Potreban mi je mir kada nisam ‘na poslu’. Zbog toga biram intimna mesta za izlaske, gde je sve prilagođeno gostu a osoblje lokala diskretno i profesionalno.”

Recept, preporuka za naše čitaoce, neko jelo, salata, savet?
“Toplo vam preporučujem pitu sa sirom po mom receptu, veoma jednostavna za pripremu a ukusna.
Potrebno: tanke kore pola kg, ulje. Nadev: 4 jaja, pola kg sira, 1 čaša jogurta, 1 čaša pšeničnog brašna, 1 čaša sitno mlevenog kukuruznog brašna, prašak za pecivo, soli po ukusu.
Sve sastojke za nadev pomešati i stvoriti kompaktnu masu. Svaku koru premazaiti uljem, onda je preliti unapred pripremljenim filom. Savijate kore po želji i obliku. Staviti u toplu pećnicu. Nakon pečenja kore su lepe hrskave pune fila, ukus je zaista neverovatan. Probajte…”

Misao za kraj?
“Budite uvek u društvu vama dragih ljudi. Nikada ne samujte, jer to nije dobro za vas. Ja lično ne volim da sam izolovana i puno vremena provodim sa majkom i sestrom. Imam veliki krug prijatelja. Izbegavajte negativne i mračne ljude sa lošom, energijom. Ne ‘mračite’ i klonite se takvih ljudi. Uvek mislite pozitivno”.

plahuta

plahuta2

plahuta3

plahuta4

Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: www.plachutta.at/de/home/