Start Preporučujemo Snežana Dakić: Telo me dobro služi

Snežana Dakić: Telo me dobro služi

„Ne jedem prženo i pohovano, mleko i mlečne proizvode, beli hleb i peciva,  beli šećer i svinjsko meso“ Foto: Facebook
„Ne jedem prženo i pohovano, mleko i mlečne proizvode, beli hleb i peciva, beli šećer i svinjsko meso“
Foto: Facebook

Greške se primete na telu
Ne jedem prženo i pohovano, mleko i mlečne proizvode, beli hleb i peciva, beli šećer i svinjsko meso. Ponekad uzmem suhomesnate proizvode, ali odmah mi se nakupi tečnost u potkožnom tkivu, natekne stomak i napravi se narandžina kora na butinama. Moja porodica konzumira hranu pripremljenu na ulju od grožđanih koštica ili rafinisanom maslinovom ulju, a za salate i prelive koristimo hladno ceđeno maslinovo ulje.

Pravila se ponekad krše
Priznajem, u poslednje vreme sam popustila pred pljeskavicama, što se odmah odrazilo na liniju, ali i na kvalitet kože. Čim se u kući nalaze ”zabranjene” namirnice, to je izazov. Zato je bolje naoružati se onim zdravim, koje posluže i u hitnim slučajevima, kad padne šećer.

Dozvoljeni slatkiši
Šećer je kao droga: ako ga ne jedete, nemate potrebu za njim, ali čim počnete da ga konzumirate, svaki čas vam se jede nešto slatko.
Potrebu za šećerom bolje je zadovoljiti kroz ostale ugljene hidrate: krompir, pirinač, hleb (ali ne beli i u malim količinama). Kad mi padne šećer, skuvam ovsenu kašu s malinama ili čokoladom i fruktozom, pa još dodam dve kockice crne čokolade. Ili uzmem nekoliko kašičica meda ili namažem džem s fruktozom ili med na keks (onaj od cerealija ili integralni). Za zaslađivanje koristim sirup agave ili javora i žuti šećer – nisu prosti šećeri, a zadovolje potrebe za slatkim.
Tu je i integralni keks ili medenjaci u kombinaciji sa sojinim mlekom i crna čokolada. Volim i koh i šnenokle, ali sa sojinim mlekom.