Start Preporučujemo Snežana Dakić: Telo me dobro služi

Snežana Dakić: Telo me dobro služi

„Sveže povrće nadima, pa ga treba izbegavati ako planirate pripijenu garderobu za taj dan“
„Sveže povrće nadima, pa ga treba izbegavati ako planirate pripijenu garderobu za taj dan“

U koje doba treba jesti
Idealno bi bilo jesti uvek u isto vreme, i to: doručak do 8.30, ručak od 12 do 14 i večeru između 18 i 19 h.
To je vreme kad je želudac aktivan, a ako obratite pažnju, primetićete da vam se tada i javlja osećaj gladi. Za vreme detoksa i nekoliko meseci posle njega pridržavam se tog ritma, ali posle ”skliznem s puta”, naročito kad je o večeri reč.

Isprobajte Snežanin meni
DORUČAK: Najčešće doručkujem frape od maline, banane i sojinog mleka, što mi je i dnevna doza voća i šećera – kasnije mi organizam ne traži slatko. Neki put doručkujem ovsenu kašu ili skuvam spelt pahuljice sa susamom i sojinim mlekom. One mogu da se jedu slane – sa tofu namazom ili humusom, i slatke – sa suvim grožđem ili brusnicom, prelivene medom.
shutterstock_115555591aaaRUČAK: Pošto pre podne treniram, trudim se da mi ručak bude proteinski: riba ili meso i grilovano povrće i pirinač. Ako jedem salatu, to je isključivo pre jela, jer se povrće i voće vare u tankom crevu, pa je potrebno da se jedu na prazan želudac, kroz koji samo prođu, a dalje se vare u crevima dok vi konzumirate težu hranu. U protivnom, mnogo se manje iskoriste hranljiva svojstva, trule u želucu čekajući da dođu na red i nadimaju.
VEČERA: Nikad ne jedem voće posle jela. Jedem vrlo malo hleba, osim ako je u pitanju sendvič s tunom ili dimljenim lososom, i to ražani ili integralni, nikad beli. To mi je obično večera. Od grickalica jedem indijski orah i pistaće, i to više kao zamenu za obrok ili kako bih premostila glad do narednog obroka.