U koje doba treba jesti
Idealno bi bilo jesti uvek u isto vreme, i to: doručak do 8.30, ručak od 12 do 14 i večeru između 18 i 19 h.
To je vreme kad je želudac aktivan, a ako obratite pažnju, primetićete da vam se tada i javlja osećaj gladi. Za vreme detoksa i nekoliko meseci posle njega pridržavam se tog ritma, ali posle ”skliznem s puta”, naročito kad je o večeri reč.
Isprobajte Snežanin meni
DORUČAK: Najčešće doručkujem frape od maline, banane i sojinog mleka, što mi je i dnevna doza voća i šećera – kasnije mi organizam ne traži slatko. Neki put doručkujem ovsenu kašu ili skuvam spelt pahuljice sa susamom i sojinim mlekom. One mogu da se jedu slane – sa tofu namazom ili humusom, i slatke – sa suvim grožđem ili brusnicom, prelivene medom.
RUČAK: Pošto pre podne treniram, trudim se da mi ručak bude proteinski: riba ili meso i grilovano povrće i pirinač. Ako jedem salatu, to je isključivo pre jela, jer se povrće i voće vare u tankom crevu, pa je potrebno da se jedu na prazan želudac, kroz koji samo prođu, a dalje se vare u crevima dok vi konzumirate težu hranu. U protivnom, mnogo se manje iskoriste hranljiva svojstva, trule u želucu čekajući da dođu na red i nadimaju.
VEČERA: Nikad ne jedem voće posle jela. Jedem vrlo malo hleba, osim ako je u pitanju sendvič s tunom ili dimljenim lososom, i to ražani ili integralni, nikad beli. To mi je obično večera. Od grickalica jedem indijski orah i pistaće, i to više kao zamenu za obrok ili kako bih premostila glad do narednog obroka.