Sastojci:
400 g mlevenog mesa
100 g bajatog hleba
70 ml mleka
1 čen belog luka
1 glavica crnog luka
1 kašičica bibera
¼ kašičice muskatnog oraha
1 jaje
4 kašike ulja
mirođija
Priprema:
1. Hleb naseckati na kockice, preliti mlekom i sačekati da hleb popusti tj. da se natopi.
2. Za to vreme očistiti i izrendati crni i beli luk. Nakon toga ocediti crni luk jer će rendanjem otpustiti dosta tečnosti.
3. U posudi pomešati mleveno meso, beli i crni luk, so, biber, muskatni orah i u to dodati potopljen hleb (prethodno oceđen od viška tečnosti) i jaje pa sve dobro sjediniti da se dobije homogena smesa, pogodna za oblikovanje.
4. Pripremljenu smesu podeliti na 10 loptica, složiti u posudu, preliti uljem, poklopiti i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena.
5. Nakon toga, formirati pljeskavice debljine do 1.5-2 cm.
6. Peći na ugrejanom teflonskom ili grill tiganju oko 5-6 minuta sa svake strane, povremeno dodajući po koju kap ulja na grilovanu stranu.
7. Služiti toplo uz dinstani grašak ili drugi prilog po želji a dekorisati svežom mirođijom.