Sastojci:
3 tikvice
250 g starijeg sira
5 jaja
so, biber
40 ml ulja
80 g mekog brašna
svež bosiljak
Priprema:
1. Tikvice oprati, ukloniti krajeve i izrendati na krupno rende. Zatim, blago posoliti i promešati, pa ostaviti petnaestak minuta da puste sok. Zatim ih što bolje ocediti i ostaviti sa strane.
2. Penasto umutiti belanca u čvrst sneg. Posebno sjediniti izdrobljen sir, žumanca, ulje, začine i tikvice.
3. Dodati brašno i što bolje promešati smesu. Zatim, dodati belanca i lagano promešati da bi se dobila ujednačena masa.
4. Smesu smesu sipati u nauljenu tepsiju ili pleh, ravnomerno rasporediti i peći u ugrejanoj rerni na 200°C dok ne porumeni.
5. Pečenu pitu izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčad željene veličine, dekorisati svežim bosiljkom i poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.