Start Deserti Torte Sočna torta

Sočna torta

Guliver/Thinkstock

Sastojci:

Za kore:
4 jajeta
24 kašike šećera
26 kašika mleka
24 kašike brašna
2 praška za pecivo
2 kašike kakaoa
1/2 kašičice soli
Za fil:
1 l mleka
250 g margarina
12 kašika šećera
200 g čokolade
200 g mlevenih lešnika

Priprema:

Kore:
1. Umutiti 2 belanceta sa prstohvatom soli u čvrst sneg.
2. Posebno umutiti 2 žumanceta sa 12 kašika šećera pa dodati 13 kašika mleka, 12 kašika brašna, kašiku kakaoa i jedan prašak za pecivo te dobro izmešati.
3. U smesu od žumanaca dodati šam od belanaca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje pa u njega sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 20 min. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru. Kore poprečno preseći napola.

Fil:
1. U šerpi sjediniti mleko, margarin, šećer i izlomljenu čokoladu te zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
2. Izmaći sa ringle, dodati mlevene lešnike i promešati.

Finalni postupak:
1. Okrugao kalup obložiti providnom folijom. Sipati u njega 2 kutlače fila i preklopiti prvom korom. Preliti je sa 4 veće kutlače fila i preklopiti drugom korom. Isti postupak filovanja ponavljati dok se ne utroši materijal. Poslednju koru takođe preliti filom.
2. Filovanu tortu ostaviti u frižideru da se stegne a zatim je izvrnuti naopačke i dekorisati po želji.

 

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.

VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!

Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net