Sastojci:
500 g fileta soma
2 čena belog luka
2 kašike seckanog peršuna
1 jaje
300 g krompira
1 kašika soja sosa
prstohvat sveže rendanog đumbira
prezle po potrebi
150 g zelenih maslina sa paprikom
200 g majoneza
1 limun
mešavina začina
ulje
so
Priprema:
1. Krompir oljuštiti, iseći na kockice i obariti u slanoj vodi. Zatim ga procediti od suvišne tečnosti i ispasirati.
2. Filete soma iseći na krupnije kocke i takođe obariti u slanoj vodi. Potom ocediti od suvišne tečnosti i samleti na mašini za mlevenje.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti pire krompir, mlevenu ribu, pasirani beli luk, peršun, đumbir, soja sos i jaje. Dodati začine po ukusu pa postepeno dodavati prezle i mešati dok se ne dobije smesa pogodna za oblikovanje.
4. Od pripremljene smese nauljenim rukama oblikovati krokete veličine oraha. Spuštati u duboku masnoću i pržiti dok ne porumene.
5. Na čačkalice nabadati po jedan kroket i maslinu dok se ne utroši pripremljeni materijal. Na kraju ih poprskati limunom i preliti majonezom.