Foto: Aleksandar Kovačević
Priprema: 35 min.
Posno jelo
Sastojci:
* 500 g špageta po izboru
* 1 kg školjki dagnji u ljušturi
* 250 g čeri paradajza
* 1 feferona (peperonćini)
* 3 čena belog luka
* peršunov list
* maslinovo ulje
* biber
* so
Priprema:
1. Špagete skuvati u slanoj vodi a potom ih ocediti od suvišne tečnosti.
2. Školjke u ljušturi dobro oprati, ubaciti ih u šerpu i poklopiti, te kuvati bez tečnosti dok se ne otvore. Vodu koju su školjke pustile tokom kuvanja sačuvati.
3. Većinu školjki izvaditi iz ljušture ali ostaviti nekoliko komada s ljušturom radi dekoracije. Vodu od školjki procedite na gustu cetku.
4. U veći i dublji tiganj sipati maslinovo ulje pa ispržiti na njemu očišćenu sitno seckanu feferonu i beli luk.
5. Kada luk pusti miris dodati čeri paradajz presečen napola (ukoliko je krupniji iseći ga na četvrtine) i pržiti ga dok ne omkeša.
6. Potom dodati školjke i proceđenu vodu od kuvanja školjki, začiniti po ukusu i kratko prokuvati.
7. Na kraju ubaciti špagete i polako promešati. Odozgo posuti sitno seckanim peršunom.
Komentar: Recept nosi ime oblasti u Italiji koja se zove Tarantina, u kojoj se gaje posebno kvalitetne školjke ove vrste.
Recept Aleksandra Kovačevića iz Novi Sad