Spanać je najbolje kuvati na pari ili u maloj količini vode, a nakon kuvanja treba ga izvaditi iz vode kako bi zadržao svoju boju.
Ipak, prilikom kupovine ove izuzetno osetljive namirnice, treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje, koji je siguran znak da je spanać svež. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja, pošto vlaga može dovesti do kvarenja. Skuvani spanać nije dobro ostavljati duže ni u frižideru ni u zamrzivaču.
Smoothie sa spanaćem, kruškom i đumbirom
Lagana salata sa feta sirom i spanaćem
Pre pripreme spanać treba dobro oprati da bi se sa listova uklonila zaostala zemlja i sve nečistoće.
Najbolje ga je staviti u veliku posudu sa hladnom vodom, pa onda kružnim pokretima ruke provlačiti. Vodu menjati sve dok ne nestane i najmanja prljavština. U svakom slučaju, u ishranu treba uvrstiti što više obroka sa spanaćem, za koji je potvrđeno da blagotvorno deluje na zdravlje.