Važno je znati i da u spanaću ima oksalne kiseline, koja može prouzrokovati kristaličiće i taložiti se u mokraćnim kanalima i bubrezima dece i zato je pre kuvanja potrebno odstraniti peteljke i veće žile na listovima budući da su upravo one bogate ovom kiselinom. To je i razlog zašto se spanać najčešće priprema s mlekom. Naime, oksalna kiselina veže kalcijum iz mleka i stvara jedinjenje koja se lako izbacuje iz organizma.
PROTIV KANCERA
Oboleli od zloćudnih bolesti treba što češće da jedu spanać kombinovan sa pirinčem. Prilikom pripremanja spanać treba pirjaniti u sopstvenom soku sa malo ulja od maslina. Kada je spanać gotov, treba mu dodati skuvani pirinač, i sve začiniti limunovim sokom i malo narendane sveže crne rotkve. Ovo bi trebalo, duže vreme, da bude glavna hrana!
ČAJ OD SPANAĆA
Za bolji rad jetre, mokraćne bešike i organa za varenje preporučuje se čaj od spanaća. Priprema se tako što se šaka lišća spanaća prelije sa dva decilitra ključale vode. Zatim se ostavi da odstoji deset minuta, procedi i pije tri puta dnevno pre jela.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net