Start Vaši recepti Španska tortilja

    Španska tortilja

    Recept Zorice Lakonić iz Beograda

    tortilja
    Foto: Zorica Lakonić/Mypansandpots
    • 50 min
    • 4 osobe
    • Lako

    Sastojci:

    1 glavica crnog luka
    550 g belog krompira
    3 kašike ulja
    8 jaja
    60 g dimljene slanine
    200 g svežih šampinjona
    soli i bibera po ukusu
    peršuna za ukrašavanje

    Da li vam se dopada recept?

    Priprema:

    1. Slaninu iseckati. Šampinjone oprati i iseckati na tanke listiće.
    2. Luk očistiti i iseckati na rebarca. Krompir oguliti i iseći na kriške debljine 4 mm. Dobro ih osušiti kuhinjskom krpom.
    3. U tiganju sa debljim dnom zagrejati 2 kašike ulja, pa propržiti luk i slaninu. Dodati krompir i brzo promešati, da se kriške oblože uljem. Dobro posoliti i pobiberiti, pa ponovo promešati. Odmah smanjiti vatru i poklopiti. Ostaviti da se krčka poklopljeno još 20 minuta. Povremeno promešati.
    4. Za to vreme u drugom tiganju zagrejati kašiku ulja i propržiti listiće pečuraka.
    5. Umutiti jaja, malo posoliti i pobiberiti.
    6. Potom u većoj posudi pomešati umućena jaja sa krompirom, slaninom i šampinjonima, te sve lepo promešati.
    7. Smesu uliti u okrugli kalup obložen papirom, pa peći u zagrejanoj rerni na 190°C oko 30 minuta.
    8. Gotovu tortilju izvaditi iz rerne i ukloniti stranice kalupa.
    9. Služiti toplo uz sezonsku salatu.