Start Glavna jela Meso Špikovani pileći fileti

Špikovani pileći fileti

spikovane-pilece-grudiSastojci:
– 800 g pilećeg belog mesa
– 150 g bekon slanine
– 2 šargarepe
– 500 g njoka
– 1 glavica luka
– 3 čena belog luka
– 400 g pelata paradajza
– 150 g maslina punjenih paprikom
– 100 g putera
– mešavina začina, bosiljak

Priprema
1. Pileće belo meso uzdužno preseći napola. Oljuštenu šargarepu i slaninu iseći na štapiće, masline na kolutove, a crni i beli luk sitno iseckati. Njoke obariti u slanoj vodi.
2. Pripremljene štapiće slanine i šargarepe ukoso ubadati u pileće meso na svakih 1,5 cm. Špikovanu piletinu začiniti po ukusu, a potom je propržiti na vrelom puteru sa svih strana kako bi porumenela. Zatim je izvaditi i ostaviti na toplom.
3. U masnoću od piletine dodati crni i beli luk, te kratko propržiti, a potom dodati pelat paradajza i dinstati dok se ne dobije kompaktna masa.
4. U umak od paradajza vratiti špikovanu piletinu, dodati masline i bosiljak, začiniti po ukusu i uz dolivanje vode po potrebi dinstati dok meso ne omekša.
5. Gotovu piletinu iseći na rolate i poslagati na tacnu za služenje, dodati njoke te sve preliti umakom od paradajza.