Sastojci:
Testo
500 ml vode
100 ml ulja
2 kašičice soli
2 kašičice šećera
20 g kvasca
oko 800 g belog brašna
oko 400 g integralnog brašna
Ostalo
integralne žitarice, susam
lan, kim, seme suncokreta
Pripremа:
1. Kvasac potopiti sa šećerom u malo vode i ostaviti da ukisne oko 10 minuta. Dodati vodu, ulje i so, pa varjačom zamesiti mekano testo sa belim brašnom. Ostaviti 20 minuta da naraste i podeliti u dve vangle.
2. Jedan deo zamesiti sa belim brašnom, a drugi sa integralnim.
3. Ostaviti testo da naraste, premesiti ga i obe jufke podeliti napola (formirati po 2 bele i po 2 crne).
4. Rastanjiti oklagijom crno testo, a zatim belo i staviti preko crne kore. Urolati zajedno i postupak ponoviti sa drugom polovinom testa.
5. Položiti ih u pleh oko 40 minuta da narastu. Pred pečenje hleb namazati vodom i posuti zrnevljem i žitaricama po izboru. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta.