Start Deserti / Torte i kolači Spiralni mak-pužići

Spiralni mak-pužići

Clipboard14

Priprema:
Testo:
1. U malo mlakog mleka razmrviti kvasac sa kašikom šećera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa kašikom šećera, dodati jaje, so, ulje i rendanu limunovu koru.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac, pa postepeno dodavati preostalo brašno i mleko sve dok se ne umesi glatko testo. Ostaviti ga da se odmori oko 60 minuta.
Fil:
1. Pomešati mak sa šećerom, vanil-šećerom i cimetom, pa postepeno dodavati vrelo mleko sve dok se ne dobije homogena smesa.
Finalni postupak:
1. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dve jednake lopte.
2. Jednu loptu rasklagijati i dopola je premazati filom. Preklopiti je drugom polovinom i blago preći oklagijom da se slepi i krajevi ”priljube”.
3. Nožem za testo seći tračice. Svaku umotati u spiralu, a zatim svaku spiralu umotati u formu puža.
4. Pužiće premazati umućenim žumancetom i poređati ih u pleh obložen pek-papirom.
5. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
6. Pužiće peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok ne dobiju zlatnožutu boju.

Recept Vesne Marjanović iz Zaječara
Recept Vesne
Marjanović iz
Zaječara