Start Deserti Slatka testa Spiralno slatko pecivo s makom

Spiralno slatko pecivo s makom

Spiralno slatko pecivo sa makom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 90 min
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
500 g brašna
prstohvat soli
1 kašika šećera
20 g kvasca
½ limuna (kora)
1 jaje
200 ml toplog mleka
120 ml ulja
Fil
200 g mlevenog maka
5 kašika šećera
1 vanil-šećer
½ kašičice cimeta
140 ml vrelog mleka
Premaz
2 kašike ulja
1 kašika vode

Priprema:

Testo
1. U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati i ostaviti da zapeni.
2. Brašno pomešati sa solju, dodati ulje, rendanu koru limuna i kvasac, pa zamesiti glatko i mekano testo.
3. Prekriti i ostaviti na toplom da se udvostruči.
Fil
1. Pomešati mak, šećer, vanil-šećer i cimet pa preliti vrelim mlekom i dobro promešati sastojke, pa ostaviti sa strane.
Finalni postupak
1. Nadošlo testo premesiti i podeliti na dva jednaka dela.
2. Jednu jufku rastanjiti oklagijom u četvrtasti oblik, na debljinu oko 2 mm. Polovinu površine premazati makom, preklopiti drugom polovinom i blago pritisnuti površinu da se testo i fil što bolje sastave.
3. Pripremljeno testo iseći na tračice širine 2 cm i spiralno uviti sa oba kraja.
4. Svaku od dobijenih spirala umotati u oblik puža. Isti postupak ponoviti i sa drugom jufkom.
5. Dobijene pužiće slagati na pleh obložen papirom za pečenje, premazati pomešanim uljem sa vodom i peći u ugrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta tj. dok ne dobiju zlatnožutu boju.
6. Izvaditi iz pećnice, sačekati da se pecivo prohladi, pa posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Preporučujemo i recept za Nedin slani kolač.