Panforte je kolač italijanskog porekla, u bukvalnom prevodu znači tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane).
Voćni hleb, sa smokvama, lešnicima i bademima.
Kolač je veoma specifičan, sastojci su karamel na bazi šećera i meda, jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna i začini. Čokolada može da ide, ali i ne mora dok parčići panforte desetra treba da budu tanki.
Sastojci:
za testo
– 150 g meda
– 150 g žutog šećera
– prstohvat đumbira
– prstohvat cimeta
– 80 g brašna
– 200 g suvih smokava
– 100 g pečenih lešnika
– 120 g badema
– 100 g čokolade za kuvanje
– rendana kora od jednog limuna
– 100 g šećera u prahu
Priprema
1. U vanglici za mešenje sjediniti brašno, đumbir, cimet i rendanu koru limuna. Polako promešati da bi se dobila ujednačena smesa.
2. Bademe kratko blanširati u vodi a zatim ih procediti od suvišne tečnosti i oguliti.
3. U smesu od brašna i začina dodati seckane suve smokve, pečene lešnike i blanširane bademe, pa promešati.
3. Posebno sjediniti med i žuti šećer, te kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Pripremljenu smesu preliti preko seckanih sastojaka i dobro izmešati da bi se dobila ujednačena masa.
5. Odgovarajuću tepsiju obložiti papirom za pečenje i presuti u nju smesu za kolač. Nauljenim rukama poravnati i peći u zagrejanoj rerni na 160ºC oko 30 min.
6. Pečeni kolač ostaviti da se ohladi, a zatim iseći na kockice željene veličine i posuti šećerom u prahu.
Napomena: Sve mora brzo da se promeša i ujednači, još brže da se preruči na pleh, jer je smesa neposlušna, lepi se za kašiku, nije žitka i tečna da se sama razlije.
Pazite, i pečen kolač je lepljiv, a za sečenje će vam biti potrebam oštar nož.
Uživajte!
D.S.