Foto: Dragosava Obradović
Priprema: 20 min.
Mirovanje: 12 sati
Pečenje: 45 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
Za testo:
* 550 g brašna
* 2 jajeta
* 200 g putera
* 150 g šećera
Za fil:
* 150 g suvog voća (kajsije, brusnice, suve šljive)
* 150 ml hladne crne kafe
* 100 ml ruma
* 1 vanil-šećer
* 50 g crne čokolade
Ostali sastojci:
* džem
* 100 g crne čokolade
* 4 kašike ulja
Priprema:
1. Suvo voće iseći u kockice pa staviti u posudu i preliti rumom. Ostaviti da prenoći.
2. U vanglici sjediniti brašno, jaja, omekšali puter i šećer, te umesiti glatko testo. Podeliti ga na dve manje i jednu veću jufku.
3. Uzeti prvu jufku i istanjiti je oklagijom na papiru za pečenje u pravougaonik. Preneti je na izvrnutu stranu pleha i peći u zagrejanoj rerni na 190°C oko 15 minuta. Na isti način ispeći još dve kore.
4. Veću pečenu koru izmrviti i sjediniti je s natopljenim suvim voćem. Dodati vanil-šećer, otopljenu čokoladu i crnu kafu, pa polako promešati.
5. Na tacnu za kolače staviti prvu manju koru i premazati je džemom, naneti pripremljeni fil i poravnati ga špahtlom. Drugu koru takođe premazati džemom te njome preklopiti fil tako da strana sa džemom naleže na fil.
6. Na umerenoj temperaturi rastopiti čokoladu s uljem i preliti preko gornje kore. Kolač ostaviti da se ohladi i stegne, a potom ga iseći u štanglice.
Recept Dragosave Obradović iz Novog Sada