Start Deserti Starinska poslastica u novom ruhu: Čokoladne krofne

Starinska poslastica u novom ruhu: Čokoladne krofne

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
250 g brašna
40 g putera
1 kašika kakaoa
1 kašičica cimeta
malo soli
2 žumanceta
30 g šećera
pola kockice kvasca
125 ml mleka
ulje za prženje
200 g čokolade za kuvanje
80 g seckanih oraha

Priprema:
1. Brašno, puter, kakao, cimet, so, žumance i šecer umutite u jednoj posudi. Izmrvite kvasac pa ga rastvorite u mlakom mleku i dodajte u testo. Umesite i ostavite pola sata da testo nadođe.
2. Testo premesite na brašnjavoj površini i razvucite na debljinu od 1 cm. Izvadite modlom 20 krugova precnika 7 cm. Na njima napravite modlom rupe prečnika 2,5 cm pa krugove ostavite još 25 minuta da nadolaze.
3. Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite krofne sa obe strane dok ne porumene. Ocedite ih od ulja na kuhinjskom ubrusu. Izlomite čokoladu pa je na pari rastopite i prelijte krofne. Ukrasite ih orasima, kokosovim brašnom ili parenim mrvicama.