Start Deserti Starinska torta od oraha

Starinska torta od oraha

Clipboard30

Priprema:
1. Dva okrugla kalupa od 20 cm dobro podmazati puterom i posuti brašnom.
2. Penasto umutiti 5 jaja sa 5 kašika šećera i to dok se volumen smese ne poveća tri puta. Umešati kašiku oštrog brašna i polovinu pripremljenih mlevenih oraha.
3. Na kraju dodati rendanu čokoladu i sve dobro sjediniti, pa smesu uliti u jedan od kalupa. Peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 30 minuta.
4. Na isti način pripremiti još jednu koru, ali bez rendane čokolade. Drugu koru peći u drugom kalupu.
5. Gotove kore poprečno preseći napola (da se ukupno dobiju 4 kore).
Fil:
1. U malo mleka razmutiti gustin, a preostalo mleko ostaviti da provri sa šećerom i istruganim štapićem vanile.
2. Gustin umešati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne, a potom skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
3. Nakon toga puter penasto umutiti, pa dodavati kašiku po kašiku ohlađenog krema, neprekidno muteći.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: čoko-kora, fil, bela kora, fil, čoko-kora, fil, bela kora. Celu tortu premazati filom.
2. Zagrejati slatku pavlaku i umešati čokoladu, pa kada se otopi, preliti preko torte.

Recept Zorice Lakonić iz Beograda
Recept Zorice Lakonić
iz Beograda