Start Glavna jela Meso Staro jelo koje volimo – piletina s mlincima

Staro jelo koje volimo – piletina s mlincima

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 70 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

300 g mlinaca
3 bataka sa karabatkom
500 ml neutralne pavlake
180 g kisele pavlake
1 ½ l vode
so, biber
suvi začin
120 g putera
1 kašika peršuna

Priprema:

1. U dublju šerpu sipati vodu i meso pa kuvati dok meso ne omekša. Zatim, izvaditi meso i ostaviti sa strane.
2. U vodu gde se kuvala piletina dodati na krupno izlomljene mlince i kuvati dok ne omekšaju. Izvaditi ih rešetkastom kašikom i preneti u puterom premazanu vatrostalnu posudu.
3. Kiselu pavlaku dobro promešati sa neutralnom pavlakom, dodati oko 250 ml tečnosti u kojoj se kuvala piletina, začiniti i preliti preko mlinaca.
4. Odozgo poređati komade piletine i blago ih ugurati u mlince, posuti kockicama putera i peći u ugrejanoj rerni naa 180ºC dok tečnost potpuno ne ispari i površina se zapeče.
5. Izvaditi iz rerne, ostaviti da se malo prohladi, posuti seckanim peršunom i poslužiti.