Start Restoranski vodič Stefan Cvijović Cvija: Nisam probao skakavce, zmije i bube

Stefan Cvijović Cvija: Nisam probao skakavce, zmije i bube

Mladi pevač Stefan Cvijović Cvija je širem auditorijumu postao je poznat kao jedan od učesnika rijalitija “Farma”, ali i po mnogobrojnim duetima sa poznatim kolegama sa estrade.
Zbog nesnalaženja u kuhinjskim odajama i nedostatka slobodnog vremena, ovaj plavooki Beograđanin uglavnom ukusne specijalitete jede po poznatim prestoničkim restoranima, a našim čitaocima otkrio je najbolje.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Da li umeš da kuvaš i kako se snalaziš u kuhinji?
Slabo se snalazim u kuhinji, a i slab sam sa vremenom, pa su uglavnom to dostave ili restorani.

Koja hrana te podseća na detinjstvo i da li si kao mali bio izbirljiv?
Kao mali sam bio jako izbirljiv što se ne bi moglo nikako reći sada. Sada mogu samo da mi smetaju kombinacije hrane, ali jedem sve, osim pihtija, valjda nisam još ostario da bi ih zavoleo.

Omiljeni restoran, preporuka

Foto: Facebook
Foto: Facebook

stara koliba.rs
Uh, bio bi to poduži spisak. Recimo, “Gran Maestral” na Novom Beogradu, preporučujem sve iz menija. Restoran “Caffe Blok”, preporučujem Blok piletinu i piletinu sa njokama. “Staru Kolibu” i kod čuvenog Renata ispod pančevačkog mosta, toplo preporučujem sve riblje specijalitete. Ako želite da uživate u srpskoj kuhinji, onda je to “Đerdan”. “Vule vu” ima sjajnu kuhinju i brzu poslugu. Ako je reč o italijanskoj hrani onda definitivno “Golub” i “la Cassa”. Da ne zaboravim i “Intergalactic Burgers”, nešto totalno drugačije,ukus pravih americkih burgera i kobasica. Kineze jedem u “Makau” i “Asia food-u”. Ako želite nešto skroz drugačije od svega gore navedenog – “Mala fabrika ukusa”. Je pravo mesto za vas. Huh, verovatno sam nešto zaboravio.

Kada si u inostranstvu, u koje restorane odlaziš i šta jedeš?
Volim da probam uvek nešto novo, pa svaka zemlja i svaki kontinent nose raznolikost. U Austrliji sam se oduševio njihovim stejkovima i ribljim specijalitetima. U Nemačkoj sam jeo najbolje kobasice, dok sam se u Americi 8 kilograma ugojio od brze hrane. Volim da jedem u restoranima “Nord See”, koji još ne postoji kod nas.

Da li vodiš računa o ishrani?
Od januara baš pazim, 80% ishrane sam sredio i smršao sam 7 kilograma uz blage treninge. Zdrava ishrana je sigurno jedna od najvažnijih stvari za zdrav život.

Omiljena kuhinja?
Moj izbor je kineska i srpska kuhinja. Kod kineza obožavam mešavine kikirikija i piletine, kao i slatko kiselih sosova. Kod naše kuhinje, sarma.

Slani ili slatki specijaliteti?
Slani, od januara. Ali uvek volim da pojedem neki dobar Cheese cake. Ako ste u Beogradu, probajte ga u “Caffe Blok-u”.

Da li postoji nešto što nikada ne bi pojeo?
Nisam probao skakavce, zmije i bube, čuo sam da toga ima na Tajlandu. Eto, čim budem otišao na Tajland – pravac po pola kile skakavaca.

Omiljeni recept
Slab sam sa kuvanjem, kao što rekoh, ali evo jednog super recepta
Piletina sa povrćem i kikirikijem
Sastojci:
– 400 gr pilećeg filea
– 125 gr kikirikija u ljusci
– 1 praziluk
– 3 mlada luka
– 1 šargarepa
– 1 crvena paprika
– 1 zelena paprika
– 100gr svežih šampinjona
– 2 čena belog luka
– 20gr đumbira
– 70 ml belog vina
– 2 kašike soja sosa
– 2 kašike brašna
– so, biber, čili u prahu

Priprema
Kikiriki oljuštiti i kratko ga propržiti.Piletinu i paprika narezati na kockice,a praziluk i mladi luk na kolutiće ,a šargarepu na štapiće. U voku na malo masnoće propržiti piletinu, dodati luk, paprika, šargarepu pa tek kasnije i pečurke. Kasnije dodati đumbir i beli luk i sve zaliti vinom i soja sosom i krčkati dok alkohol ne ispari. Brašno pomešati sa malo vode i dodati povrću, a zatim i piletinu i kikiriki. Začiniti po ukusu.