Rano jutros stigla nam je jesen i kalendarski, iako smo se odavno ušuškali u ćebe, pronašli tanke džempere, iznosali čizme i popili po koji čaj i toplu čokoladu. Da bi se tokom jeseni zaštitili od virusa i prehlada zbog promene vremena i dalje treba da jedemo sezonsko voće i povrće, a i tokom jeseni ga ima u izobilju.
Za hladne jesenje dane preporučujemo ove namirnice u vašoj kuhinji:
Jabuke
Trenutno ih ima u izobilju, a vi samo pronađite vašu omiljenu sortu. Jabuke su dobre za probavu, smanjuju holesterol, suzbijaju migrenu… A pita od jabuka, sa malo cimeta i šećera u prahu, odlično je za kišovite dane.
Bundeva
Ona je svakako simbol jeseni. Odličan je izvor vitamina A i služi kao antioksidant. Uživajte u njenom ukusu, a pripremite je u piti, ispecite je u rerni ili napravite od nje čorbu.
Pasulj
Mladi pasulj odličan je tokom jeseni, jer se mnogo manje i lakše kuva. Sadrži vitamin B. A osim onog standardnog kuvanog pasulja, dodajte ga i u salate ili ga ispasirajte i od njega napravite preliv ili varivo.
Kupus
Ručak uz kupus salatu, pravi je izvor vitamina i energije za hladnije dane. Jedite ga u svim varijantama, jer osim mnoštva vitamina, odličan je i ako pazite na liniju.
Kruške
Još jedno slatko voće aktuelno tokom jeseni. Imaju dosta vitamina C, a dobre su i za sve mentalne radnje, i kod kuće i na poslu.
Šljive
Osim što ćemo od njih pripremiti zimnicu, šljive treba jesti i sveže. Šljive produžavaju rad jetre i bubrega, a dobre su i za kožu.
Autor: Life Content
Foto: Life Content, Flickr, Pinterest