Konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici
London – Dok je dve do tri porcije sušenog i svežeg voća povezano sa smanjenim rizikom od smrti bilo kog uzroka za 10 odsto, konzumacija konzerviranog i smrznutog voća povećava rizik od smrti za 17 odsto, zaključili su britanski naučnici.
Oni su do tog zaključka došli prateći prehrambene navike 65.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji tokom sedam godina istraživanja, piše portal Magazin.
Ispitanici su odgovarali o svojim prehrambenim navikama putem anketa.
Ipak, teško je odrediti da li rizik od smrti povećava voće u konzervama ili ono smrznuto, ili jednostavno nedostatak svežih alternativa.
Štaviše, smrznuto i konzervirano povrće bilo je stavljeno u istu kategoriju, pa je zato teško ukazati na određenu vrstu namirnica.
Poznato je da konzervirano voće pliva u visoko fruktoznom sirupu, a prethodne studije povezuju previše fruktoze s visokim krvnim pritiskom, holesterolom, gojaznošću, otpornosti na insulin.
S druge strane, smrznuto voće po hranjivim sastojcima bi trebalo da bude u rangu sa svežim voćem.
“Dokle god nema dodatnog šećera, smrznuto voće bi trebalo da bude zdravo ili barem bezopasno”, tvrdi dr Sajmon Kejpvel, profesor klinicke epidemiologije Univerziteta Liverpul.
Izvor: novosti.rs
Foto: freedigitalphotos.net