Start Dijamant kuvarica Štrudla sa makom

    Štrudla sa makom

    strudla AdiljaSastojci:
    (za koru)
    – 800 grama brašna
    – 1 pakovanje kvasca
    – 500 ml mleka
    – 5 kašika šećera
    – 200 grama Dijamant margarina
    – 2 jajeta
    – 1 kašičica soli
    – 1 kesica vanilin šećer
    – 1/2 limuna – kora
    (za fil)
    – 500 g mlevenog maka
    – 1 šolja mleka
    – 10 kašika šećera
    – 3-4 kašike ulja Dijamant
    (za premazivanje)
    – 1 jaje
    – 1 kašika ulja Dijamant
    – šećera u prahu (za posipanje)

    Priprema
    Prvo pripremite fil: prokuvajte mleko i dodajte mak, šećer i ulje, promešajte i ostavite sa strane. Mleko smlačite i dodajte kvasac i kašičicu šećera, ostavite da malo naraste. U dublju vanglu dodajte brašno i nadošli kvasac, a zatim i sve ostale sastojke za koru. Zamesite testo, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Jedan deo razvijte oklagijom do debljine 0,5 cm. nanesite polovinu pripremljenog fila, rasporedite i urolajte. Prebacite u namazan pleh. Isto ponovite i sa drugim delom testa. Obe urolane štrudle premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja. Ostavite da stoji desetak minuta. Pecite u zagrajanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu.
    Prijatno!

    Recept Adilje Hodže iz Subotice