Sastojci:
(za koru)
– 800 grama brašna
– 1 pakovanje kvasca
– 500 ml mleka
– 5 kašika šećera
– 200 grama Dijamant margarina
– 2 jajeta
– 1 kašičica soli
– 1 kesica vanilin šećer
– 1/2 limuna – kora
(za fil)
– 500 g mlevenog maka
– 1 šolja mleka
– 10 kašika šećera
– 3-4 kašike ulja Dijamant
(za premazivanje)
– 1 jaje
– 1 kašika ulja Dijamant
– šećera u prahu (za posipanje)
Priprema
Prvo pripremite fil: prokuvajte mleko i dodajte mak, šećer i ulje, promešajte i ostavite sa strane. Mleko smlačite i dodajte kvasac i kašičicu šećera, ostavite da malo naraste. U dublju vanglu dodajte brašno i nadošli kvasac, a zatim i sve ostale sastojke za koru. Zamesite testo, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Nadošlo testo premesite i podelite u dva dela. Jedan deo razvijte oklagijom do debljine 0,5 cm. nanesite polovinu pripremljenog fila, rasporedite i urolajte. Prebacite u namazan pleh. Isto ponovite i sa drugim delom testa. Obe urolane štrudle premažite žumancetom umućenim sa kašikom ulja. Ostavite da stoji desetak minuta. Pecite u zagrajanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumeni. Pečenu štrudlu pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
Recept Adilje Hodže iz Subotice