Foto: Mira Berber
Priprema: 60 min.
Pečenje: 40 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
* 500 g kora za pitu
* 4 jajeta
* 1 šolja šećera
* 1 šolja griza
* 2 šolje jogurta
* 1 šolja ulja
* 1 prašak za pecivo
Za fil:
* 1,2 kg šljiva
* 6 kašika šećera
* 6 kašika griza
* šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Umutiti jaja sa šećerom, dodati jogurt i ulje, a zatim i griz i prašak za pecivo. Sastojke lepo sjediniti.
2. Kore podeliti na tri jednaka dela kako bi se dobile tri štrudle. Svaku koru premazati pripremljenom smesom i slagati ih jednu na drugu. Na poslednju premazanu koru s prve gomile rasporediti trećinu šljiva, posuti 2 kašike šećera i 2 kašike griza. Šljive po potrebi iseći na manje komade.
3. Presaviti bočne sranice kora prema unutra, pa uviti štrudlu ne pritiskajuci previše. Napraviti još dve takve štrudle.
4. Poređati štrudle u tepsiju obloženu papirom za pečenje i premazati ih s malo preostale smese od jaja. Peći na 170°C oko 40 minuta. Pečene i ohlađene štrudle posuti šećerom u prahu.
Komentar: Dok nisam probala, nisam baš verovala da će se šljive tako dobro uklopiti u ovu verziju štrudle. Odlična kombinacija!
Recept Mire Berber iz Dobrinaca