Sastojci:
300 g mekog brašna (tip 400)
1 jaje + 1 za premazivanje
100 g putera
150 ml mleka
20 g svežeg kvasca
malo soli
1 kašičica šećera
4 kašike šećera u prahu
šećer u prahu po potrebi
50 g seckanih oraha
50 g brusnica
50 g suvog grožđa
Priprema:
1. Smlačiti mleko, staviti šećer i izmrvljen kvasac, pa ostaviti da nadođe.
2. Pomešati brašno sa malo soli, dodati jaje, omekšao puter, pa dodati kvasac s mlekom i umesiti meko testo koje se ne lepi.
3. Umešeno testo prekriti pamučnom krpom i ostaviti pola sata da nadođe.
4. Nadošlo testo premesiti i razvući oklagijom u obliku pravougaonika.
5. Preko razvučenog testa rasporediti seckane orahe i suvo voće, posuti šećerom u prahu po želji i urolati u štrudlu. Staviti je u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom, a zatim je ostaviti na toplom da raste još 60 minuta.
6. Zagrejati rernu na 200°C i staviti štrudlu da se peče. Smanjiti na 180°C posle desetak minuta pečenja i peći još 40 minuta.
7. Toplu štrudlu dekorisati šećerom u prahu, ostaviti da se ohladi pa je seći na šnite i servirati.