Sastojci:
800 g mekog brašna
250 g masti
250 g pire krompira
1 jaje
1 kašika soli
2,5 dl mleka
1 svež kvasac
1 kašičica šećera
Za fil:
400 g mlevenog mesa
150 g šampinjona
1 glavica crnog luka
4 kašike ulja
2 kašike paradajz pirea
mešavina začina, biber
Ostali sastojci:
1 jaje
susam
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti mlako mleko, svež kvasac, šećer i kašičicu brašna. Dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, nadošli kvasac, jaje, mast, pire krompir i so. Postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od zidova posude.
3. Umešeno testo staviti u najlon kesu i ostaviti da prenoći u frižideru.
Fil:
1. Crni luk iseći na kockice, šampinjone na listiće.
2. Na malo ulja pržiti crni luk dok ne porumeni, dodati mleveno meso i propržiti ga dok ne promeni boju.
3. Dodati šampinjone i nastaviti sa dinstanjem povremeno dolivajući vodu dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pred kraj dinstanja sipati paradajz pire i začine po ukusu.
Finalni postupak:
1. Odstojalo testo podeliti na pet jufki.
2. Svaku jufku razvući u pravougaonik i premazati sa malo fila. Bočne stranice saviti ka unutra kako fil ne bi iscurio, pa urolovati.
3. Pleh obložiti papirom za pečenje i poslagati pripremljene štrudle. Premazati ih umućenim jajetom i posuti susamom.
4. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumene. Zatim ih izvaditi, pokriti suvom krpom, ostaviti da se prohlade, a potom iseći.