Sastojci:
za koru
– 1dl jogurta
– 1dl mleka
– 1/2 paketića kvasca
– 400-500 g brašna
– prstohvat soli
– 1 jaje
– 1 belence
– 1 dl. Dijamant ulja
– 1 kašičica šećera
za fil
– 200g mlevenih oraha
– 100g šećera
– 50g brusnica
za premazivanje
– 1 žumance
– malo šećera u prahu
Priprema:
Jogurt i mleko pomešati i smlačiti, dodati kašičicu šećera i kvasac. Ostaviti desatak minuta da nadođe. Nadošli kvasac pomešati sa svim sastojcima za koru i zamesiti meko testo. Pokrijte krpom i ostavite testo na sobnoj temperaturi da se udvostruči. Premesite nadošlo testo i podelite na dva dela. Razvijte oklagijom na što tanji pravougaonik. Orahe i šećer promešajte i polovinu fila nanesite na prvu koru. Preko fila pospite polovinu brusnica. Urolajte i premažite žumancetom. Isto postupite i sa drugom polovinom testa. Obe urolane štrudle isecite na menje strudlice i ređajte u namazan pleh. Pecite u zagrejanoj rerni oko pola sata na 200 stepeni. Gotove štrudlice pospite šećerom u prahu.
Recept Adilje Hodže iz Subotice