Za 4 osobe priprema: 50 min.
Mrsno jelo
Sastojci:
– 350 g krompira
– 1 jaje
– 30 g putera
– 1 vanil-šećer
– 400 g brašna
– 150 g žutog šećera
– 150 g prezle
– 1 dl ulja
– 300 g džema od jagoda
Priprema:
1. Krompir oguliti i iseći na kocke, pa obariti u vodi. Nakon toga ga procediti, ispasirati i ostaviti da se prohladi.
2. U vanglicu za mešenje sipati polovinu brašna, dodati prohlađeni pasirani krompir, jaje, vanil-šećer i omekšali puter. Ručno izmešati i postepeno dodavati brašna po potrebi dok se ne dobije mekše testo.
3. Od umešenog testa oblikovati valjke, pa ih iseći na manje komade.
4. U lonac sipati vodu i kuvati dok ne proključa. Potom spuštati po nekoliko šufnudla u zavisnosti od prečnika lonca i kuvati dok ne isplivaju na površinu. Kada isplivaju, nastaviti sa kuvanjem još 3 min. Nakon toga ih rešetkastom kašikom ocediti i izvaditi.
5. Posebno u šerpi ugrejati ulje, pa u njemu kratko propržiti prezlu i žuti šećer.
6. Kuvane šufnudle uvaljati u smesu od prezle i poslužiti uz džem od jagoda.
Arhiva: Bakina kujna