Kupus dijeta je jedna od najpopularnijih u svetu, jer je jednostavna i efikasna. U većini slučajeva organizam brzo i dobro reaguje na ovu dijetu čak i ako se sprovodi nekoliko dana, mada se tada više radi o blagom čišćenju organizma nego o dijeti.
Po planu ishrane dijeta je sedmodnevna i može da se sprovodi onoliko dugo koliko želite. Osećaj lakoće i dodatne energije dobar su razlog da je isprobate. Na kraju sedmog dana, ako ste se pridržavali uputstva imaćete manje od četiri do sedam kilograma, a ukoliko ste smršali više od sedam kilograma, pauzirajte dva dana pre nego počnete dijetu iz početka.
Najvažniji deo dijete je supa sa kupusom, celerom, lukom i mahunarkama. Pobornici tvrde da “što se više jede, više će i da se smrša” pošto sadrži kupus i celer. Kupus je odlična namirnica ako vam se “nakupe” kilogrami na stomaku jer pomaže u uništavanju masnih ćelija, dok se za celer kaže da sadrži takozvane negativne kalorije, što znači da je potrebno više kalorija da se celer pojede i probavi nego što mu je kalorijska vrednost.
Ova supa može da se jede kad god se oseti glad, a količina nije ograničena. Važno je da je pojedete barem jednom dnevno, a uz nju mogu da se jedu i sledeće namirnice:
1. dan
– sve voće osim banana (količina nije ograničena)
– nezaslađen čaj, crna kafa i voda
2. dan:
– sve vrste povrća (količina nije ograničena). Pokušajte da jedete lisnato povrće, a izbegavajte boraniju, grašak i kukuruz.
– za večeru možete da pojedete veliki krompir pečen na maslacu
– ne jedite voće
3. dan
– voće i povrće (osim krompira) koliko želite
4. dan
– pojedite do tri banane u toku dana
– pijte nemasno mleko koliko želite
5. dan
– 300 do 600 g dinstane govedine
– do šest paradajza
– pokušajte da popijete šest do osam čaša vode u toku dana da biste isprali višak mokraćne kiseline iz organizma
6. dan
– dinstana govedina i povrće
(u neograničenim količinama)
7. dan
– obaren integralni pirinač
– povrće
– ceđeni voćni sokovi
Recept za supu od kupusa i celera:
Potrebno je: velika glavica kupusa, svežanj celera, 5 velikih glavica luka, 2 zelene paprike, 1 ili 2 konzerve paradajza, kašika sočiva. kašika pšenice, kašika ječma, kašika suvog graška, ljute papričice po želji, malo lista peršuna, malo bibera Kupus, celer, papriku i luk iseckajte, dodajte ostale namirnice, posolite, pobiberite, stavite peršun i ljutu papričicu. Prelijte vodom da ogrezne i kuvajte dok povrće ne omekša.
Izvor: Novosti
Foto: Pinterest