Kad spremamo neko jelo, trudimo se da ima što više povrća jer znamo koliko je važno za zdravlje. Međutim, često ostane viška koji nije dovoljan za drugo jelo i koji na kraju ostane u frižideru dok ne završi u smeću.
Dakle, šta učiniti s jednom šargarepom, nekoliko cvetova brokolija, cveklom ili tikvicom koja nam ostane? Jednostavno – iskoristite ih u drugim jelima.
Čorba
Svaki put kad vam ostane malo šargarepe, celera, cvekle ili nekog drugog povrća, narežite ga na manje komade i stavite u jednu vrećicu u zamrzivač. Kada sakupite dovoljnu količinu, napravite čorbu od povrća.
Riža
S malo povrća koje ćete prethodno propržiti na maslinovom ulju i luku, možete spremiti ukusnu rižu koja se može jesti sama, a može biti i prilog nekom mesnom jelu.
Umaci
Jednostavni umaci od paradajza mogu biti ukusniji ako u njih ubacite komadiće povrća. Ako neko od ukućana ne voli povrće u umacima, ubacite ga u blender i neće ni osetiti: niko neće niti znati da je umak od paradajza s testeninom dodatno obogaćen vitaminima.
Šareno varivo
Ovo je zapravo isto kao da spremate tradicionalno varivo od kelja ili mahunarki samo što umesto jedne vrste povrća stavite više: od šargarepe, krompira i graška ili recimo šargarepe, krompir i cvetova brokolija i karfiola. Umesto krompira, sa tim povrćem možete napraviti ukusne knedle od vode i brašna s malo soli.
Grickalice
Korenasto ili lisnato povrće poput kelja mogu brzo i lako postati zdrave grickalice koje će vas na poslu zasititi i možda spriječiti da u trenutku krize posegnete za slatkišima. Šargarepu i slično povrće narežite na trakice, malo ih posolite i poprskajte maslinovim uljem i ispecite u rerni. Isto možete napraviti s ostacima kelja.
Ćufte (faširane)
Iskoristite zdrave žitarice poput kvinoje i amaranta i napravite polpete s povrćem. Zdrav i ukusan obrok koji možete poneti na posao ili na piknik.
Izvor: tportal