Start Trikovi i saveti Super trikovi: Kako iskoristiti ostatke povrća u ukusnim jelima

    Super trikovi: Kako iskoristiti ostatke povrća u ukusnim jelima

    Kad spremamo neko jelo, trudimo se da ima što više povrća jer znamo koliko je važno za zdravlje. Međutim, često ostane viška koji nije dovoljan za drugo jelo i koji na kraju ostane u frižideru dok ne završi u smeću.

    FreeDigitalPhotos
    FreeDigitalPhotos

    Dakle, šta učiniti s jednom šargarepom, nekoliko cvetova brokolija, cveklom ili tikvicom koja nam ostane? Jednostavno – iskoristite ih u drugim jelima.

    Čorba
    Svaki put kad vam ostane malo šargarepe, celera, cvekle ili nekog drugog povrća, narežite ga na manje komade i stavite u jednu vrećicu u zamrzivač. Kada sakupite dovoljnu količinu, napravite čorbu od povrća.

    FreeDigital Photos
    FreeDigital Photos

    Riža
    S malo povrća koje ćete prethodno propržiti na maslinovom ulju i luku, možete spremiti ukusnu rižu koja se može jesti sama, a može biti i prilog nekom mesnom jelu.

    Umaci
    Jednostavni umaci od paradajza mogu biti ukusniji ako u njih ubacite komadiće povrća. Ako neko od ukućana ne voli povrće u umacima, ubacite ga u blender i neće ni osetiti: niko neće niti znati da je umak od paradajza s testeninom dodatno obogaćen vitaminima.

    Šareno varivo
    Ovo je zapravo isto kao da spremate tradicionalno varivo od kelja ili mahunarki samo što umesto jedne vrste povrća stavite više: od šargarepe, krompira i graška ili recimo šargarepe, krompir i cvetova brokolija i karfiola. Umesto krompira, sa tim povrćem možete napraviti ukusne knedle od vode i brašna s malo soli.

    Grickalice
    Korenasto ili lisnato povrće poput kelja mogu brzo i lako postati zdrave grickalice koje će vas na poslu zasititi i možda spriječiti da u trenutku krize posegnete za slatkišima. Šargarepu i slično povrće narežite na trakice, malo ih posolite i poprskajte maslinovim uljem i ispecite u rerni. Isto možete napraviti s ostacima kelja.

    Ćufte (faširane)
    Iskoristite zdrave žitarice poput kvinoje i amaranta i napravite polpete s povrćem. Zdrav i ukusan obrok koji možete poneti na posao ili na piknik.

    Izvor: tportal