Start Restoranski vodič Suzana Perović: Ne hvatajte se za frižider kada ste besni i nervozni!

Suzana Perović: Ne hvatajte se za frižider kada ste besni i nervozni!

suzana-perovic
Poznata pevačica i voditeljka Suzana Perović karijeru je započela početkom 1980-ih, kao član već ustanovljene ženske pop grupe – “Aska”, koju su činile: Snežаnа Mišković, Izoldа Bаrudžijа i Snežаnа Stаmenković. Grupa je snimila nekoliko zajedničkih albuma pre nego što se raspala i svaka od članica upustila se u solo karijeru. Suzаnа Perović se prebacila na više komercijalnu narodnu muziku i izdala četiri albuma, pre nego što se povukla sa muzičke scene. Njene najzapaženije pesme su: “Princ iz bаjke” i “Zаšto ljubomorаn nisi”, snimljene 1987. godine, za srpsku komediju “Tesnа Kožа 2″, u kojoj se Perovićeva, pojavljuje kаo pevačica, po imenu Suzi (Suzi). Suzana ima dvoje dece iz braka sa Vladom Perovićem nekadašnjim menadžerom, producentom, a sada biznismenom, koji je po mnogima jedan od najpopularnijih šmekera na estradi. Na javnu scenu se vratila u novom izdanju – kao voditeljka emisije “Preljubnici”, i kao učesnica poslednje Farme na kojoj je pokazala da ume da se snađe u svakoj situaciji a posebno onoj koja je vladala u kuhinji. Prema tome ona je savršen sagovornik za našu rubriku “Restoranski vodič”.

Vreme u kuhinji provedeno za vas je radost ili mučenje?
“Specifična sam osoba, mnogo sam probirljiva, ne jedem namirnice koje mi opterećuju stomak. Izbegavam da jedem meso, konzumiram ga retko, čini me tromom i usporenom. Moram biti iskrena, ne hranim se zdravo koliko bih to mogla. Moj tempo života je brz i ne mogu uvek da stignem da se posvetim ručku na pravi način. Kada sam kod kuće i obaveze mi to dozvoljavaju, volim da kuvam i eksperimentišem u kuhinji. Moji ukućani su čista suprotnost od mene, oni ne vole eksperimentisanje sa hranom i začinima, pa me to sprečava da se razmahnem onoliko koliko bih ja to lično želela. Jedino što ne umem da pravim su slatkiši, a nisam ni veliki ljubitelj istih”.

Iskustvo iz šou programa koje biste podelili sa našim čitaocima?
“Na Farmi sam kuvala za 25 ljudi, e to je izazov. Trudila sam se uvek da pomognem koliko mogu kolegama i ljudima sa kojima sam bila na imanju, uvek sam nešto seckala, donosila, servirala”.

Omiljeni ukus iz detinjstva?
“Obožavala sam mlade krompiriće s proleća i miris šnicle. To bih mogla da jedem svaki dan. Mnogo volimm spanać. Znam da mnogima to nije omiljeno povrće ali ja ga zaista volim. Drago mi je što je to slučaj i sa mojom decom, oni ga obožavaju. Ćerka nije nešto preterano zainteresovana za kuhinju ali sin već jeste. Pre neki dan je napravio odličnu zečetinu i svi smo se oduševili. Prijatno me je iznenadio. Jedino je muka što ne voli da pere sudove. A njih ima jako puno kada on kuva”.

Omiljena kuhinja?
“Obožavam morske plodove. Za mene je dalmatinska kuhija nešto zaista posebno. Zaljubljenik sam njihovog načina pripreme hrane. Pomenula bih i dalekoistočne kuhinje, a posebno bih izdvojila japansku, imaju izvanredna jela. Pre nekoliko dana sam sa prijateljima bila u japanskom restoranu u Beogradu jeli smo suši i plodove mora. Izašla sam sita ali nisam imala osećaj težine u stomaku, za mene je to pun pogodak”.

Domaća kuhinja, za ili protiv?
“Naša nacionalna kuhinja je gurmanska, jaka. U mojoj kući je ona naravno na meniju, pogotovo kada su praznici u pitanju, porodične proslave, to ne može proći bez sarme i prasetine. Nastojimo da se kuva svaki dan, a najčešća jela su: domaći gulaši, bareno povrće sa mesom, obožavamo domaći pasulj. Pobornik sam kašike, a protivnik brze hrane. Mada sam pre izvesnog vremena otkrila svu lepotu presne hrane. Pomalo sam veganka, volim da jedem presan spanać i trudim se da koliko je to moguće jedem neobrađenu hranu ili barem povrće”.

Koliko ste spremni da eksperimentišete sa jelom, da li ste imali nešto egzotično u tanjiru?
“Nisam nikada bežala od novih stvari, u bilo čemu pa i u tome. Iskreno probala bih žablje batake ako me prevare i ne kažu mi šta su mi servirali. Sama se ne bih usudila da nešto slično poručim, nisam od onih koji bi želeli mozak od majmuna i slično. Volim ono što je provereno, sigurno, najbolje. To mi je deviza. Volim začine i ljutu hranu tako da mi je meksička baš po ukusu. To je najdalje u eksperimentisanju što sam išla”.

Mesto na koje rado odlazite sa prijateljima ili porodicom?
“Obožavam restoran Franš u Beogradu. Tamo često odlazim. Usluga im je na vrhunskom nivou. Imaju odličnu kuhinju, predivne specijalitete a dopada mi se i atmosfera kojom prostor odiše. Ljudi koji posećuju Franš su opušteni, uživaju sa prijateljima i porodicom. Meni lično je gužve preko glave. Pored Franša spomenula bih i restoran Kafanica, koji je u potpuno drugačijem fazonu. U pitanju je etno restoran nacionalne kuhinje. Vlasnici su išli tako daleko u želji da dočaraju pravi seoski ambijent da po dvorištu restorana slobodno šetaju kokoške. Muzika je iz Vranja i okoline, pravi merak sa juga. Toplo ga svima preporučujem”.

Recept, preporuka za čitaoce našeg portala?
“Za sve koji žele da žive zdravo u skladu sa prirodom, preporučujem svež spanać kao salatu. Spanać se dobro opere, umesto sirća stavite limunov sok, zatim dodate maslinovo ulje, posolite ali isključivo sa morskom soli, dodate malo čeri paradajza, pinjole, rukole, šta već imate i eto vam nešto izvanredno, zdravo, sveže. Možete prepeći malo hleba i usput dok jedete salatu i njega grickati, odlično ide kao kombinacija. Drži vas sitim”.
“Na Farmi smo apsolvirali krompir na hiljadu načina. Ali moje omiljeno jelo je bila palenta sa rižom. I kod kuće volim to da spremam, samo dodam više začina, često koristim majčinu dušicu, bosiljak i origano. Oni mogu kompletno da promene ukus hrani. Za ljubitelje paste, preporučujem špagete sa belim lukom. Potrebno je: (za 2 osobe), 250 g špageta, 4-5-6 čena belog luka, 1 ljuta papričica, 70-100 ml maslinovog ulja (devičanskog, to se kod mene uvek podrazumeva), morska so, veza svežeg peršun lista, sveže rendan parmezan (opciono).
Način pripreme:
Špagete kuvate prema uputstvu sa pakovanja a onda 5 minuta pre nego što su gotove na maslinovo ulje stavite sitno seckan beli luk i ljutu papričicu i pržite dok blago ne porumeni, (pazite da ne pregori jer će vam luk onda biti gorak). Pastu procedite i izručite u tiganj, sve fino promešate, dodate peršunov list, opet promešate i servirate toplo. Po želji od gore možete staviti malo parmezana a i ne morate, možete uz to jesti paradajz salatu ili neku turšiju. Prijatno!

Izgledate fantastično, na koji način održavate vitku liniju?
“Lenja sam i nemarna kada su vežbe u pitanju. Još uvek uživam u onome što mi je majka priroda podarila. Imam odličan genetski kod. Ali išla sam jedno vreme na kardio – boks. Dok sam bila na kardio treningu to me je opuštalo, izbacite svu negativnu energiju iz sebe. Uzmete džak i samo tučete po njemu. Probala sam i aerobik ali me mnogo umara. U neko skorije vreme pokušala bih sa jogom, mislim da je to moja disciplina. Često me pitaju za moj izgled. Po prirodi sam veselog duha. Nema te kreme koja može da ispegla ženu koja je stalno besna i nezadovoljna. Zapamtite jednu stvar. Kada ste nervozni i besni ne hvatajte se za frižider. Izađite napolje iz kuće, idite u prirodu izduvajte se i biće vam lakše”.

Savet za kraj:
“Samo pozitivan stav. Nema padanja u mrak i tamu. Večiti sam optimista i neću se promeniti. Bude svega kod mene kao i kod svih. Prizivajte lepe stvari, razmišljajte pozitivno. Kakve su vam misli, takav vam je i život. Imajte malo više vere u sebe. Okružite se duševno dobrim ljudima. Onda će se negativna energija odbijati od vas. Moj moto: Idemo samo napred, nema povratka na staro, šta je bilo, bilo je”.
unnamed (1)

unnamed (2)

unnamed

Autor: Dejan Ajduković, Life Content
Foto: www.navidiku.rs