Začini i začinsko bilje treba da se koriste za isticanje prirodnog ukusa hrane – ne da ga zamaskiraju. Mnogi začini dobro se slažu s pojedinim jelima, međutim, potrebno je da ih pažljivo kombinujete. Ovde pročitajte sve što do sada možda niste znali o svojim omiljenim začinima.
BOSILJAK
Pun vitamina C, beta-karotena, vitamina B6 i magnezijuma, bosiljak možete pronaći u preko 50 različitih varijanti, kao što su ljubičasti ili žuti bosiljak.
Ova začinska biljka se izvrsno slaže s jelima od paradajza. Pored toga, bosiljak je i jedan od glavnih sastojaka tradicionalnog pesto sosa.
Drugo začinsko bilje može zaseniti ukus bosiljka zbog čega preporučujemo da ga upotrebljavate u jelima kada želite da posebno naglasite njegov ukus.
KORIJANDER
Listovi korijandera imaju citrusni ukus. Dobro se slaže s jelima od pasulja i pirinča, kao i sa škampima i lososom – jednostavno ga dodajte u marinade i citrusne sokove.
CIMET
Cimet se pokazao veoma korisnim kada je u pitanju snižavanje šećera u krvi jer pomaže telu da brže obradi šećer. Daje topao i sladak ukus jelima. Isprobajte ga u kombinaciji sa zobenom kašom, grizom, jelima od mesa, zimskom tikvom i šargarepom.
Možete ga čak dodati i u kus-kus ili ga koristiti kao deo mešavine začina za piletinu ili svinjetinu.
KIM
Ukusne semenke kima poboljšavaju probavu. Glavni je sastojak karija i jedan od omiljenih začina u meksičkoj kuhinji.
MIROĐIJA
Idealan začin za šargarepu, karfiol, krastavce ili krompir. Možete je pomešati s jogurtom i koristiti kao umak za krastavce ili piletinu.
BELI LUK
Ukoliko volite beli luk, možete ga dodati skoro svim jelima: ribi, živinskom mesu, crvenom mesu, povrću ili krompiru. Poboljšava ukus dinstanog zelenog povrća poput spanaća.
Da bi njegov ukus bio što jači i puniji, iseckajte ga što sitnije. Seckanje oslobađa allicin, aktivni sastojak koji belom luku i daje njegov poseban, jak ukus, a koji je zaslužan za sve prednosti koje ima po naše zdravlje (naročito u borbi protiv bakterija i povišenog holesterola).
ĐUMBIR
Intenzivnog je i ljutog ukusa. Tradicionalni je azijski lek za probavne smetnje i umiruje nadraženi želudac. Naribajte malo svežeg korena i dodajte ga supama ili čorbama, a možete ga dodati i povrću kao što je šargarepa, zimska tikva, brokoli.
Idealan je kod prehlade, grčeva, bolova i oteklina. Osim u ishrani, možete ga koristiti i za obloge i kupke.
ČILI PAPRIČICE
Istraživanja sprovedena na Tajvanu pokazuju da bi capsaicin, koji se nalazi u čili papričicama, mogao smanjiti broj masnih ćelija koje telo proizvodi i može da nas zaštititi od gojaznosti.
Prema istraživanjima australijskih naučnika žene koje su svakodnevno konzumirale čili umak imale su niži nivo glukoze u krvi nakon jela u odnosu na žene koje su jele blažu hranu. Stabilniji nivo glukoze u krvi smanjuje opasnost od dijabetesa.
MUŠKATNI ORAŠČIĆ
Ovaj začin toplog ukusa možete koristiti u jelima u kojima biste inače koristili cimet, ali pripazite na količinu. Previše muškatnog oraščića jelu će dati loš ukus. Probajte ga u kombinaciji s pečenim poslasticama, a njime možete začiniti i kupus, krompir, spanać, zimsku tikvu i šargarepu.
ORIGANO
Ova biljka ima 8 puta više antioksidansa od jabuke i 3 puta više od borovnica. Antioksidansi podižu imunitet organizma i pomažu mu u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu pruzrokovati srčana oboljenja, rak ili ubrzano starenje kože.
Pospite origano po mariniranim maslinama, umaku od paradajza ili salati od mocarele. Dodajte ga testenini ili pirinču ili ga za osvežavajući ukus dodajte omletu, govedini ili testenini.
PERŠUN
Grickanje grančice peršuna će vam osvežiti dah. Jedna šoljica peršuna sadrži 2 grama vlakana, 16 odsto dnevne potrebe za gvožđem i sakodnevno potreban vitamin C. Pljosnati list je ukusniji od kovrdžavog.
Dodajte ga salati, a možete ga i naseckati i dodati jelima od ječma, testenine, salatama od pasulja, sočiva ili pečenim krompirima.
RUZMARIN
Najbolji je u jelima od piletine, čorbama i ribljim jelima. Može čak i sprečiti nastajanje raka creva i kože.
MAJČINA DUŠICA
Isprobajte ovu začinsku biljku s protivupalnim delovanjem u mešavinama za punjenje mesa ili prelivima za salatu ili je pospite po povrću.