Sastojci:
– 1 kockica svežeg kvasca
– 600 g brašna
– 100 g ”classic” margarina
– 100 g šecera + 1 kašicica
– 2 žumanceta
– rendana korica limuna
– vrlo malo soli
– 2 dl mleka
– 1 dl vode
Za fil od maka:
– 250 g maka
– 2 kašike šecera
– malo mleka
– 100 g suvog groža
Za fil od oraha:
– 500 g mlevenih oraha
– 3-4 kašike šecera
– mleka po potrebi
– 50 g suvog groža
Za premaz:
– 2 belanceta
– 2 kašicice šecera
– malo ulja
Priprema:
1. U mlakoj vodi razmrviti kvasac sa kašicicom šecera i ostaviti ga da nadođe.
2. Za to vreme pomešati polovinu brašna sa otopljenim margarinom i šecerom, pa dodati žumanca i naribanu koricu jednog krupnije limuna, malo soli i toplo mleko.
3. Na kraju dodati nadošli kvasac i zamesiti glatko testo postepeno dodajuci preostalo brašno.
4. Testo podeliti na tri jufke i ostaviti ih da nadođu.
5. Za to vreme pripremiti filove. Za fil od maka: mak pomešati sa suvim grožem i šecerom, pa popariti vrelim mlekom.
6. Za fil od oraha: pomešati mlevene orahe sa suvim grožem i šecerom, a potom preliti vrelim mlekom.
7. Nadošle jufke rasklagijati: jednu premazati filom od maka i uviti u štrudlu.
8. Preostalo testo takođe razviti i premazati filom od oraha i uviti u štrudlu.
9. Štrudle poređati u podmazan pleh i premazati umućenim belancima sa šecerom i malo ulja.
10. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok lepo ne porumene.
Recept Milice Gojić iz Rume
Arhiva:Torte i kolači