Start Deserti Tako neodoljiva – rum pita

Tako neodoljiva – rum pita

Foto: Bakini slatkiši
Foto: Bakini slatkiši
  • 80 min
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
450 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g šećera
100 g masti
2 jajeta
10 g kvasca
50 ml mleka
1 kašičica šećera
Fil
100 ml mleka
200 g šećera
120 g margarina
3 kašike kakaoa
3 kašike marmelade od kajsije ili šipka
100 g suvog grožđa
rum po ukusu
Premaz
300 g marmelade od kajsija
100 g čokolade
3 kašike ulja

Priprema:

Kore
1. Sjediniti izmrvljeni kvasac sa mlakim mlekom, kašičicom šećera i brašna pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U vanglicu za mešenje staviti polovinu brašna, prašak za pecivo, šećer, jaja i mast. Sipati nadošao kvasac pa promešati. Postepeno dodavati preostalo brašno i rukom mesiti dok se ne dobije glatko testo.
3. Umešeno testo podeliti na tri dela. Svaki deo istanjiti pomoću oklagije na papiru za pečenje u pravougaonik dimenzija 20 x 28 cm.
4. Koru zajedno sa papirom za pečenje preneti u pleh i peći u rerni zagrejanoj na 200°C 7–8 min. Postupak pečenja ponoviti sa preostale dve kore pa ih ostaviti da se ohlade.
Fil
1. Suvo grožđe preliti rumom pa dobro ocediti.
2. U šerpi sjediniti mleko sa šećerom pa kuvati dok ne proključa. Dodati margarin i mešati dok se ne rastopi, a zatim umešati kakao.
3. Jednu pečenu koru rukom izmrviti pa je preliti pripremljenom smesom od mleka. Dodati marmeladu i grožđe i sve dobro sjediniti mešanjem. Po želji dodati još malo ruma.
Finalni postupak
1. Preostale dve kore premazati marmeladom od kajsija.
2. Na tacnu staviti jednu koru i premazati je pripremljnim filom. Preklopiti drugom korom tako da strana premazana marme ladom naleže na fil. Ostaviti na hladnom da se stegne.
3. Na pari rastopiti čokoladu sa malo ulja pa dobijenom glazurom preliti pitu.
4. Kad se glazura ohladi, kolač iseći na štangle željene veličine.