Sastojci:
Testo
250 g mekog brašna
prstohvat soli
20 g šećera
125 g putera
1 žumance
50 ml vode
Fil
2 manje tikvice
2 veće šargarepe
3 jajeta
200 ml pavlake za kuvanje
100 ml mleka
so
Priprema:
Testo
1. Brašno preručiti na radnu površinu, pa napraviti udubljenje u sredini. Staviti u njega šećer, so i puter isečen na kockice, te sastojke utrljati dlanovima u brašno da bi se dobila mrvičasta smesa
2. Posebno razmutiti žumance s vodom, pa sipati u sredinu mrvičaste smese. Mesiti dlanovima dok se ne dobije glatko testo.
Fil
1. Šargarepe oguliti, a tikvice dobro oprati i odseći im vrhove. Nožem za guljenje povrće iseći na tanke listove.
Finalni postupak
1. Umešeno testo istanjiti oklagijom na debljinu od 5 mm.
2. Okruglu tepsiju nauljiti pa oklagijom istanjeno testo prebaciti u tepsiju, te njime obložiti dno i bočne stranice tepsije.
Listove šargarepe i tikvice slagati preko podloge od testa, naizmenično u krug, dok se ne popuni površina.
3. Posebno umutiti jaja, pavlaku za kuvanje, mleko i malo soli, pa preliti preko povrća. Peći u zagrejanoj rerni na 200° С dok ne porumeni.
Savet: Ukoliko nemate nož za guljenje, povrće možete iseći i običnim nožem.