Sastojci:
320 g testenine
400 g sušenog bakalara
prethodno natopljenog (može i svež)
300 g čeri paradajza
1 crveni luk
1 čen neočišćenog belog luka
ekstradevičansko maslinovo ulje po potrebi
soli, bibera, šećera, origana i peršuna po ukusu
100 g rendanog ovčjeg sira
Priprema:
1. Oprati i osuštiti paradajz, preseći napola i poređati, okrenuvši ga na gore, u pleh obložen papirom za pečenje.
2. Preliti ekstradevičanskim maslinovim uljem, solju, biberom, malom količinom šećera i origanom. Sušiti ga u rerni na 60°C oko sat i po.
3. U slučaju da se koristi sušeni bakalar, prethodno natopljenoj ribi izvaditi kosti i deo kože. Zatim u tiganju zagrejati malo maslinovog ulja, staviti čen neočišćenog belog luka i 2-3 komadića crvenog luka i izdinstati. Dodati pripremljeni sušeni ili sveži bakalar, pojačati vatru i peći par sekundi. Okrenuti ga i smanjiti vatru. Dodati paradajz zajedno sa uljem i kuvati oko 10 minuta. U međuvremenu skuvati testeninu al dente. Dok se bakalar kuva, vrhom kašike ga izdeliti na komadiće.
4. U tiganj sa ribom dodati proceđenu testeninu i 2 kutlače vode u kojoj se kuvala.
5. Isključiti vatru i dobro sjediniti. Dodati narendani zreli ovčji sir.
6. Sipati u tanjir i po želji dekorisati sveže seckanim peršunom, listom bosiljka i maslinovim uljem.