Start Restoranski vodič The Frajle: Hrana je kao muzika, ona je duša jednog naroda!

The Frajle: Hrana je kao muzika, ona je duša jednog naroda!

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Svojom pozitivnom energijom, talentom, zanimljivim stajlingom i orignalnim kabaretskim nastupima, četiri šarmantne dame, članice muzičkog sastava “The Frajle”, Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buča za veoma kratko vreme uspele su da očaraju publiku koja je u njima videla pravo osveženje na domaćoj muzičkoj sceni.
Ako ste pomislili da se ovaj popularni novosadski četverac, zbog manjka slobodnog vremena, retko prepušta čarima kuhinje, prevarili ste se: “Frajle” i te kako vladaju kuhinjskim alatkama i magičnim sastojcima, a prave i fenomenalnu pitu s jabukama čiji su recept podelile sa našim čitaocima.

Da li volite da kuvate i kako se snalazite u kuhinji?
Frajla Nena: Obožavam, uživam da pravim domaća jela za ukućane, kao i druženja. Kuhinja je uvek centar zbivanja.

Koja hrana vas podseća na detinjstvo?
Frajla Mara: Hrana iz obdaništa, apsolutno je nisam volela.

Omiljeni restorani
fit &sitFrajla Jela: U Novom Sadu, obožavam restoran ”Mima’s Sit &Fit”, jer uvek možete pojesti nešto na brzinu, ali zdravo.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Kada sam u pokretu, a želim da imamo kvalitetan obrok, to je mesto gde odem. Obavezan je i lunch paket za put sa izvrsnim, zdravim dezertima. Ali naravno i bogata, tradicionalna, vojvođanska kuhinja na “Salasu 137” uz dobro vino ili sok od zove.

Kada ste u inostranstvu, u koje restorane idete i šta jedete?
Frajla Nata: Gde god da putujem, volim da probam hranu iz tog područja. Hrana tog podneblja i priprema mnogo govori o tom narodu i ljudima. Hrana, kao i muzika, je duša jednog naroda.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Da li vodite računa o ishrani?
Frajla Jela: Vodim računa. Nisam ljubitelj mesa, tako da se trudim da imam hranjive obroke, što je nekad teško kada ste stalno u pokretu i na točkovima. Dosta tečnosti, voća, kao i fizička aktivnost su dobra baza za posvećene koncerte.

Omiljena kuhinja
Frajla Mara: To je japanska i libanska. Sushi obožavam, a libansku kuhinju volim zbog sjajnih namaza i salatica.

Slani ili statki specijaliteti?
Frajla Nata: Slani, još ako su kiflice sa sirom, mmm!

Da li postoji nešto što nikada ne biste pojeli?
Frajla Nena: Tuđi štek čokolade bez dozvole.

Omiljeni recept

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Pita s jabukama
Sastojci:
– 250 gr brašna
– 175 gr margarina
– 6 kašika ledene vode
– malo soli
– 6-7 kiselijih jabuka
– 1 limun (sok i kora)
– 50 gr suvog grožđa
– 1 kesica vanilin šećer
– 2,5 kašika šećera
– 1,5 kašika gustina
– 1 kašičica cimeta
– 2-3 kašike pekmeza od kajsija

Priprema
U posudu za mešenje testa stavimo brašno, malo soli, margarin isečen na kockice i 6 kašika ledene vode. Testo mora da bude glatko, masnjikavo i da se odvaja od činije. Ako je isuviše suvo, bolje dodati još malo margarina, nego vode.
Testo podeliti u dve lopte. Veću razvijemo na dno posude (ja testo razvijam na masnomm papiru), a manja za prekivanje pite. Pleh u kome se pita peče dobro namazati i posuti brašnom. Razviti donji deo testo i staviti ga u pleh, i viljuškom izbockati testo.
Oljuštene jabuke iseckati na kockice. Jabuke posuti sokom od limuna, potom dodati suvo grožđe, izrendanu koru od limuna, šećer, vanilin šećer, gustin i cimet. Fil dobro promešati i ravnomerno sipati preko testa.
Razviti drugu koru i prekriti pitu. Prstima pritisnuti ivice da se spoje. Izbockati gornji sloj testa viljuškom. Pitu peći u rerni na 200 stepeni oko 40 min. Gotova je kada krajevi malo potamne i odvoje se od ivice.
Čim je izvadimo iz rerne, premazati je ravnomerno pekmezom od kajsija.