Prolećna vitaminska salata
Za 4 osobe potrebno je: 400 g kuvanog ovsa (ili ječma), 3 zelene tikvice srednje veličine, 4 kašike maslinovog ulja, 3 pomorandže, 500 g grubo seckane rukole, 200 g kačkavalja iseckanog na kocke, rendana kora i sok od 1 limuna, 4 struka mladog crnog luka, 2 kašike seckanog bosiljka, 2 kašike seckanog vlašca, so i biber.
U ključaloj, posoljenoj vodi kuvajte ovas (ili ječam) oko 90 minuta dok ne omekša. Potom isperite hladnom vodom, dobro iscedite i stavite u činiju. Prepolovite tikvice po dužini i potom isecite na tanke kriške. U tiganju zagrejte 2 kašike maslinovog ulja, prodinstajte tikvice, posolite i pobiberite i ostavite da se ohlade. Oljuštite narandže, isecite ih na najpre kolutove, potom na kocke, i zajedno sa sokom pomešajte sa žitaricama i tikvicama. Dodajte rukolu, kačkavalj, seckani mladi crni luk, vlašac, bosiljak, koru i sok od limuna. Dobro promešajte i po potrebi dosolite.