Leto je u punom jeku, što znači da nam se nude sve vrste voća i povrća. Evo 12 najboljih namirnica za avgust, i to u crvenoj, beloj i plavoj boji.
Lubenica
Slatka i sočna, lubenica je pravi ukus leta. Ona je bogata likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti od karcinoma i srčanih problema, te istovremeno podstiče kožu da razvije prirodni SPF, tvrdi dr Stiven Prat, autor knjige “Superfoods Rx”. U vrućim letnjim danima najjednostavnije je samo razrezati lubenicu, a ako želite da se poigrate, pripremite salatu od kockica lubenice, feta sira i listova metvice.
Paradajz
Paradajz je, kao i lubenica, bogat barem jednim važnim karotenoidom. ‘Paradajz je bogat likopenom, koji u kombinaciji s crvenim pigmentom ima antioksidativna svojstva’, piše Njujork Tajms. ‘Ovaj izuzetno hranjiv plod sjajan je izvor vitamina E i niacina koji pomaže insulinu da reguliše nivo šećera u krvi. Paradajz je obavezan u letnjim salatama, umacima, a ako želite da isprobate nešto posebno, pripremite “gazpacho” od paradajza koje ste prethodno ispekli na roštilju.
Jagode
Ovo je sitno voće prava prehrambena elektrana: među prvih je 20 plodova s antioksidativnim kapacitetom te dobar izvor mangana i kalijuma. Samo jedna porcija – oko osam jagoda – daje više vitamina C nego narandža. Uživajte u voćnoj salati, ili je smiksajte sa špinatom u slatki zeleni frape! Kad su jagode u pitanju, mogućnosti su beskrajne.
Maline
Osim što su dobar izvor vitamina K i magnezijuma, maline produžuju osećaj sitosti, pa su izvrstan izbor u svakoj dijeti. Bogate su netopivim vlaknima koja pružaju osećaj punine. Koristite ih u desertima ili od njih napravite džem.
Azijska trešnja
Azijska trešnja ima malo kalorija – samo 63 kalorije u deset plodova – ali je bogata vitaminom C. U deset trešnji nalazi se 69 miligrama vitamina C, što je više nego u maloj narandži ili polovini grejpa. Jedite ih sveže ili ih zamrznite i uživajte u njima kao u slatkom, hladnom sorbetu.
Beli luk
Nezamenjiv kad je u pitanju zdravlje srca. Istraživanja kažu da konzumiranje belog luka pomaže opuštanju krvnih sudova i povećava protok krvi. Radite li roštilj, prepecite režnjeve u kori kako biste dobili dimljeni ukus ove zdrave namirnice.
Meksički krompir
Ovo hrskavo južnoameričko belo korenasto povrće dobar je izvor vlakana i vitamina C. Bogato je kalijumom i vodom (sastoji se od 90 posto vode), a ponekad se može pronaći pod imenom jicama. Umačite ga svežeg narezanog u salsu ili neki drugi pikantni umak ili ga naribajte za salatu.
Bele breskve
Bele breskve su bogate vlaknima i vitaminom C. Ukusne su sveže, narezane u voćnoj salati ili umešane u jogurt. Savršen izbor za doručak ili poslepodnevno osveženje.
Borovnice
Borovnice su majka svih plavih supernamirnica i zvezde među antioksidansima, pa ne čudi što su one omiljena hrana koju dr. Oz preporučuje u borbi protiv starenja. Odlične su sveže, u kolačima, a ponekad je dovoljno da nekoliko plodova ubacite u čašu limunade.
Kupine
Kupine su takođe prepune antioksidansa i važan su saveznik u borbi protiv starenja. Semenke ovog sočnog voća nude i polinezasićene masti koje pomažu zdravlju srca. Tražite što tamnije kupine i pripremite ih u kolačima, voćnim salatama ili s jogurtom uz malo nasjeckanih orašastih plodova.
Smokve
Smokve imaju puno vitamina A, B6, kao i tiamina koji pomaže telu da pretvori ugljene hidrate u energiju. Dobar su izvor vlakana i podstiču brzu probavu. Ako pripremate zabavu, iznenadite svoje goste ovim dekadentnim predjelom: smokve poslužite umotane u pršut i sir.
Patlidžan
Patlidžan ima malo ugljenih hidrata i kalorija, a pun je hranjivih materija. Fantastična je letnja alternativa mesu, posebno je ukusan pripremljen na roštilju. Ne bacajte koru patlidžana jer je ona bogata hranjivim materijama i snažnim antioksidansom nasuninom, savetuje Hafington Post.
Izvor: press