Promenom navika u kuhinji možete uštedeti novac i vreme, ali i više uživati u pripremi i degustaciji specijaliteta. Predstavljamo vam nekoliko trikova koji se lako izvode, pozitivno utiču na vaš budžet i povećavaju uživanje u kulinarstvu.
Ostatke hrane stavite u nekoliko pojedinačnih kutija. Na taj način ćete lakše raspolagati hranom, naročito ako vam je potrebna samo jedna porcija, i imaćete bolji uvid u to koliko vam je hrane ostalo.
Polovinu hrane stavite u zamrzivač. Tako ćete uvek imati brzo rešenje za večeru koju ćete podgrejati u mikrotalasnoj rerni kada baš nemate vremena za kuvanje.
Pre odlaska u kupovinu proverite frižider i ostavu. Pre nego što krenete u nabavku namirnica obavezno proverite šta već imate u frižideru, zamrzivaču, ostavi. Na taj način ćete izbeći trošenje novca na namirnice koje već imate i koje vam nisu neophodne. Takođe, dobićete i inspiraciju šta možete iskombinovati od namirnica za ručak ili večeru.
Čistite u hodu. Priprema hrane može da izazove veliki nered u kuhinji. Ukoliko svaki višak vremena između seckanja i mešanja hrane iskoristite za sklanjanje nezaobilaznog nereda, imaćete više vremena za odmor nakon obilnog obroka.
Označate hrane u frižideru i zamrzivaču. Pisanje vrste hrane i datuma kada je stavljena u zamrzivač je uobičajena pojava, a ne bi bilo loše da tu naviku usvojite i za hranu u frižideru. Tako ćete imati uvid i u to kada je idealno vreme da pojedete hranu pre nego što se pokvari.
Pripremite hranu u jednoj posudi. Ovako pripremljena hrana ima nekoliko prednosti – ne prlja se previše posuđa, jednostavnije se zamrzava i kasnije podgreva.
Kuvajte sa porodicom i prijateljima. Hrana ne neguje samo naše telo, već zajednička priprema jela i druženje za trpezom jača porodične veze. Tako nastaje dobra hrana, ali i dragocene uspomene.
Izvor: stvar ukusa