Dovoljno je da samo osetite njen miris pa da vam istog trena zakrče creva. Nije da u Srbiji ne možete da nađete odličnu pršutu, ali, ipak, kažu da je na jednom mestu u Evropi najbolja – topi se u ustima!
Pršuta je jedna od najukusnijih stvari na svetu, a ujedno i jedan od najpoznatijih italijanskih proizvoda. Ali, sigurno niste znali da njegova istorija seže još iz rimskog doba. Garantujemo vam da će vas nakon ovog teksta neka tajanstvena ruka odvesti do frižidera!
Dakle…
Gde je najbolja pršuta?
Ako se zateknete u italijanskom regonu Emilia–Romagna, svakako probajte pršutu u Parmi ili San Danieleu. Zbog istorije, pršuta u ovim gradovima smatra se najboljom u Italiji!
Tamo je i nastala kad su još stari Kelti sušenom mesu dodavali so.
I dan danas, tamo se izrada pršute smatra umetnošću. Kad je kupujete, budite sigurni da ima deklaraciju, jer ona garantuje da je napravljena od svinjetine procesom bez dodavanja aditiva.
Kako jesti pršutu?
U pršuti uživajte uz mozzarellu i dinju. Takođe, Italijani je stavljaju između hleba, što se onda zove „panino“.
Gde naći najbolju pršutu u Rimu?
Ako se zateknete u večnom gradu, izaberite ove tri lokacije i sigurno nećte ostati razočarani.
1. Ancient Caciara, Trastevere
Adresa: Via di San Francesco a Ripa, 140
Ova prodavnica stara je više od 100 godina. Uz ogroman izbor lokalnih sireva koji će zadovoljiti svakog siroljupca, poznato je da ovde možete da pronađete i najbolju pršutu.
2. Franchi
Adresa: Via Cola di Rienzo, 204
Pri poseti Vatikanu, zaustavite se u Franchiju i počastite se odličnim sendvičem od pršute.
3. Volpetti, Testaccio
Adresa: Via Marmorata, 47
Ovo je možda i najbolje mesto za konzumaciju dobre pršute. Ljubazni domaćini pomoći će vam pri odabiru one prave!
Izvor: Punkufer.hr
Foto: Thinkstock