Sastojci:
Za piškotu:
– 6 jaja
– 250 g šećera
– 250 g brašna
– 1 prašak za pecivo
– 3 kašike ulja
– prstohvat soli
Za krem:
– 5 dl slatke pavlake
– 300 g čokolade za kuvanje
– 100 g šećera u prahu
– 100 g žele bombona
Za dekoraciju:
– 2-3 kašike domaćeg pekmeza od kajsije
– 600 g fondan smese
Priprema:
Piškota:
1. Belanca umutiti u čvrst šam sa prstohvatom soli postepeno dodajući šećer i neprekidno muteći.
2. Dodavati žumanca jedno po jedni neprekidno muteći, sve dok ne postane veoma penasto.
3. Zatim polako varjačom umešati brašno pomešano sa praškom za pecivo, da ostane vazdušasto. Na kraju dodati ulje i promešati.
4. Smesu uliti u podmazan i pobrašnjen kalup u zagrejanoj rerni na 170°C 50-55 minuta.
5. Gotovu koru preseći na tri dela.
Krem:
1. U šerpi na umerenoj temperaturi zagrejati slatku pavlaku sa čokoladom i šećerom u prahu. Paziti da ne proključa.
2. Kada se svi sastojci lepo sjedine, skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi u fižideru oko 2 sata.
3. Zatim, ohlađen fil dobro ulupati mikserom i dodati seckane žele bombone.
Finalni postupak:
1. Tortu filovati na sledeći način: piškota, krem, piškota, krem, piškota.
2. Celu tortu premazati preostalim kremom, a potom i pekmezom.
3. Dekorisati fondanom po želji.
Recept Monike Sabo iz Bečeja.
Arhiva: Torte i kolači