Sastojci:
Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
½ praška za pecivo
2 kašike kakaoa
Za sirup:
3,5 dl vode
5 kašika šećera
2 kašike ruma
2 kašike kakaoa
Za fil:
9 dl slatke pavlake
300 g crne čokolade
300 g mlečne čokolade
300 g bele krem table
250 g margarina
1 kašika ruma
sok od pola pomorandže
2 kašike mleka
Za dekoraciju:
50 g crne čokolade
50 g mlečne čokolade
50 g bele čokolade
ISPROBAJTE I… 100% čokoladnu tortu
Priprema:
Kora:
1. Umutiti belanca u čvrst sneg postepeno dodajući šećer. Potom dodavati jedno po jedno žumance, brašno s praškom za pecivo i kakao, neprestano muteći.
2. Dobijenu smesu usuti u okrugli kalup za tortu (prečnika 26 cm) obložen papirom za pečenje i peći na 180°C.
3. U međuvremenu staviti vodu, šećer, kakao i rum u šerpu i zagrevati do ključanja.
4. Pečenu koru izbockati nožem i odmah preliti kuvanim sirupom, te ostaviti da se ohladi.
Fil:
1. U posudu na pari sipati 3 dl slatke pavlake, 1/3 margarina i 300 g bele čokolade pa mešati dok se čokolada i margarin ne rastope. Postupak ponoviti s mlečnom i crnom čokoladom i ostatkom slatke pavlake i margarina.
2. Dobijene kremove ostaviti da prenoće u frižideru.
3. Sutradan, krem od bele čokolade umutiti s mlekom, krem od mlečne čokolade sa sokom od pomorandže a krem od crne čokolade s rumom.
Finalni postupak:
1. Koru premazati filom s crnom, pa filom s mlečnom i na kraju filom s belom čokoladom, te ostaviti da se ohladi i stegne.
2. Odozgo narendati čokolade za dekoraciju.
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net