Sastojci:
Kore
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
½ praška za pecivo
Fil
6 žumanaca
75 g šećera
2 vanil-šećera
150 g putera
50 g šećera u prahu
1 limun (kora)
Dekoracija
50 g mlevenih oraha
jagode, 1 belance, šećer, ribizle
I još
30 ml mleka
30 ml ruma
Priprema:
Kore
1. Penasto umutiti belanca u čvrst šam, postepeno dodajući šećer.
2. zatim, dodati jedno po jedno žumance, muteći smesu.
3. Zatim, dodati brašno pomešano s praškom za pecivo i lagano sjediniti smesu.
4. Smesu uliti u manji kalup za torte (Ø=20 cm) obložen papirom za pečenje i izravnati.
Čokoladni rolat koji obara s nogu
5. Peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko petnaest minuta.
6. Pečenu koru izvaditi iz pećnice, ostaviti da se ohladi i iseći na 5 jednakih delova (horizontalno).
Fil
1. U posudi pogodnoj za kuvanje na pari, umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuvati na pari uz stalno mešanje žicom dok se smesa ne zgusne. Skuvani fil ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Penasto umutiti puter sa šećerom u prahu pa dodati prethodno skuvanoj smesi od žumanaca. Sve dobro umutiti da se fino sjedini, pa dodati struganu koru limuna i još jednom promešati fil. Od ukupne količine fila odvojiti 3 kašike za premazivanje torte.
Finalni postupak
1. Kore blago premazati mešavinom mleka i ruma, pa zatim ravnomerno filovati i ređati jednu na drugu.
2. Tortu sa svih strana premazati filom, posuti mlevenim orasima i dekorisati “lepezama” od jagoda i ribizlama (prethodno uvaljanim u umućeno balance i šećer).