Sastojci:
Kora
4 jajeta
100 g šećera
2 kašike brašna
2 kašike gustina
1 kašika kakaoa
1 kašika čokolade u prahu
Fil
1 l mleka
10 kašika šećera
7 kašika gustina
250 g margarina
150 g čokolade za kuvanje
1 kg banana
Dekoracija
150 g bele čokolade
Priprema
Kora
1. Belanca sa 3 kašike šećera umutiti u čvrst sneg. Posebno umutiti žumanca sa preostalim šećerom.
2. Sjediniti smesu od žumanaca sa šamom od belanaca, dodati brašno, gustin, kakao i čokoladu u prahu, te polako promešati.
3. Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje i sipati pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 12 min. Pečenu koru preseći poprečno napola.
Fil
1. U šerpu sipati 8 dl mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Posebno umutiti preostalo mleko sa gustinom, sipati u ključalo mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne otopi. U ohlađeni fil dodati omekšali margarin i umutiti mikserom.
Finalni postupak
1. U kalup za tortu staviti koru i premazati je sa polovinom fila, potom složiti kolutove banane, pa premazati preostalim filom i preklopiti drugom korom.
2. Belu čokoladu otopiti na pari i preliti preko torte.