Sastojci:
– 7 belanaca
– 14 kašika šećera
– 1 kašika Dijamant sirćeta
za krem od žumanaca
– 600 ml mleka
– 7 žumanaca
– 10g vanilin šećera
– 200g kristal šećera
– 6 kašika brašna
– 50 g šećera u prahu
– 250g Dijamant margarina
za žele
– 500 ml vode
– 120g pudinga od jagode
– 300g šećera
– 1/2 kg svežih jagoda
– 100g čokolade
Priprema
1. Ispeći koru od belanaca i šećera. U tako penasto umućena belanca dodati Dijamant sirće.
2. Rernu uključiti na 120 stepeni i otopiti 100g čokolade sa dve kašike ulja i dve kašike mleka. Premazati koru i odložiti u frižider.
3. Dok mleko vri, u drugu posudu sipati šećer, brašno, žumanca, vanilin šećer i 100ml mleka. Skuvati gust fil.
4. Samleti jagode i dodati u 400ml vode, dok to vri, u drugu posudu sipati puding od jagode, pola mere šećera i to pomešati dok se ne dobije gusti fil.
5. Umutiti Dijamant margarin i šećer u prahu, zatim dodati fil od žumanaca i sve to sjediniti u jednu smesu.
6. Tortu ređati naopako. U posudu razvući žuti krem, zatim sipati smesu od jagode, žele (mlak) razvući po torti, a zatim koru koju stavljamo naopako.
7. Odložiti u frižideru da se ohladi, zatim tortu okrenuti na poslužavnik, izravnati ivice i ukrasiti sa 100g šlaga i s jagodama.
Prijatno!
Recept Ankice Lazarević iz sela Oparić